Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Virágvonatokkal Hollandiába

Döbbenetes élmény Hollandiában Aalsmeer városában a Virágtőzsde látványa. Ilyen mennyiségű virágot egy térben látni fantasztikus élmény.


A világ legnagyobb fedett csarnokában zajlik a virágkereskedelem. Amerre a szem ellát, csak virágvonatokat lehet látni, külső szemlélőnek nagyon szövevényesnek tűnik a rendszer. Olyan, mintha egy óriási hangyabolyban járnánk! A kis vonatokat és kocsikat jelzőlámpák és táblák irányítják, ez is mutatja az épület nagyságát. Nézze meg kisfilmjeinket ITT! 


A virágbrókerek, ahogy a videón is látható, a tőzsdén megszokott módon licitálnak a termékekre. A virágok, amelyek elhaladnak előttük, előző nap még Kenyában fejlődtek. S aznap vagy legkésőbb másnap már az üzletekben lesznek. Így a vétel, kereskedelem is gyorsan zajlik. Csak addig látják az árut, amíg elhalad előttük a kocsikon, s addig kell megtenni a liciteket, kb. 4 másodperc van a döntésre.


Az a különleges rendszerben, hogy a licitek felülről indulnak. Így aki nagyobb mennyiségű virágot akar venni, az kénytelen magasabb árat adni értük. Ugyanis, ha alacsonyabb az ár, akkor meg kell küzdenie a többi virágbrókerrel, s akkor már nem tud olyan mennyiséget vásárolni.

 

Tudta, hogy Hollandiában 18 millió kerékpár jut a 16 milliónyi lakosra? A bicikli nagyhatalomságnak hátulütője is van. Nagyon sok kétkerekűnek nyoma vész, évente kb. félmillió darab talál keresetlen gazdára. Ezért jellemző, hogy kissé szakadt bicajokkal járnak a hollandok, bízva abban, hogy járgányuk senkinek sem fog megtetszeni. A képen lévő darab ugyan nem a visszafogottságáról híres, de a „muszáj lefényképezni” kategóriába esett.

 

Tudta, hogy a történelemtudomány mai állása szerint szélmalmokat először a perzsák építettek? Európába a keresztes hadjáratokból hazatérők révén került. A nemzeti jelképpé lett szélmalmok közül sok elpusztult az idők során, mivel fából készültek. A megmaradtakat igen nagy becsben tartják, jelenleg 1035 db van belőlük Hollandiában.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

0 Tovább

A középkori Manhattan

Méltán hívják a Tornyok városának a Toszkána szívében elhelyezkedő San Gimignano városát. A középkori felhőkarcolóiról híres város ókori etruszk alapokra épült és az egykori városfal ma is látható.

A 12. századtól kezdődően a kor tehetős nemesei és polgárai gazdagságuk szimbólumaként magas tornyokat emeltek. Ezek a kőkomplexumok lakótornyok is voltak egyben, nemcsak presztízsépületek, erődítmények.

Ennek az lett a következménye, hogy az extra magas épületek hirtelen megszaporodtak a városban, mert szinte minden polgár demonstrálni szerette volna gazdagságát és fontosságát. Az építkezésbe olyannyira belelovalták magukat, hogy San Gimignano látképe hamarosan sűrűn álló, égbe szökő tornyokkal tarkított lett.

A város vezetőinek hamarosan törvényben kellett rögzíteni, hogy a Városháza épületének kell a legmagasabbnak lennie és az összes többi csak utána következhet. De a lelkes építkező családok nem estek ennek hallatán kétségbe, leleményes módon megtalálták a kiskaput. Megszületett a megoldás: egyszerre két tornyot építettek, melyek együttes magassága már meghaladta a Városháza tornyát.

A lakótornyok érdekessége, hogy a konyhát a legfelső szinten helyezték el. Ennek praktikus oka volt, ugyanis a konyha volt a legvalószínűbb gócpont tűz esetén. Így a bennlévőknek még volt lehetősége lefelé menekülni a középkori felhőkarcolóból.

Tudta, hogy 70 torony díszítette egykor a várost? Ma azonban ebből csak 13 db áll. A legmagasabb a Városháza tornya (Grossa), amely 54 méter magas.

Tudta, hogy a San Gimignano nevét Szent Geminianus püspökről kapta, aki megvédte a lakosságot a hun támadásoktól?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

1 Tovább

Coming out a 17. században

A kis Eugen von Savoyen herceg, ahogy mi ismerjük Savoyai Jenő, Párizsban látta meg a napvilágot 1663-ban. Bár olasz származásúak voltak szülei ő már francia főnemesként élhette mindennapjait. Nagy álma az volt, hogy a hadsereg berkein belül érvényesüljön. Erre úgy tűnt minden esélye meg is volt hazájában, hiszen már édesapja is a francia királyi hadsereg tábornoka volt.

Szép karrier állt előtte a hadseregben, de egy váratlan fordulat közbeszólt. Korának kivételezett celebjeként - roppant merész módon - nyíltan felvállalta másságát.  Ez még nem is lett volna gond, de az alacsony termetű és igen vehemens Savoyai Jenő ettől jóval tovább ment. Egyértelmű érdeklődésével rámenős módon szó szerint zaklatta katonatársait. Ez volt az, amit a hadseregben már nem tűrtek el.

Így történt, hogy a fiatal Savoyai Jenőt Franciaországban eltanácsolták a hadseregből, és kicsit ironikus módon javasolták neki, hogy lépjen inkább a papi pályára. Ő ezt nem tartotta olyan jó ötletnek, így egyértelművé vált számára, hogy hazájában már nem fog tudni érvényesülni. Azonban fűtötte a becsvágy és úgy döntött más irányba tereli, cseppet sem szokványos életét.

Sértettsége okán 1683-ban el is hagyta hazáját, a Habsburg Birodalom égisze alatt építette fel hihetetlen karrierjét. Hadi sikerei révén, mely a török elleni sikeres harcokban csúcsosodott ki, óriási vagyonra tett szert. Neki köszönhető, hogy Bécs, Európa jelentős hatalmi központja lett.

Eugen von Savoyen francia főnemesből lett a Habsburgok legfőbb hadvezére, aki a törökkel vívott csaták hőse volt, mesés kincsei pedig korának leggazdagabb emberévé tették. Élete 1736-ban ért véget agyvérzés következtében. Halála után, mivel örököse nem volt, hihetetlenül nagy vagyona az uralkodóra szállt vissza.

Szerette a pompát, melyet anyagi helyzete lehetővé is tett. Az egyik leghíresebb kastélya a bécsi Belvedere.  A másik, szintén káprázatos, 50 hektáron fekvő komplexum a képeken is látható Schloss Hof kastély. Ez volt a kedvenc palotája volt, amit nyári rezidenciaként használt.

A kastély az alsó ausztriai Schlosshof településen található és 2002-ben felújításon esett át az igen leromlott állapotú épületegyüttes. Mára régi pompájában látható a Bécs közelében lévő barokk palota és parkja, amely remek kirándulási lehetőséget kínál. Előzetes egyeztetéssel magyar idegenvezetőt is lehet igényelni.

Tudta, hogy a ráckevei kastélyt is Savoyai Jenő építtette?

Tudta, hogy kitüntette figyelmével XIV. Lajos, a Napkirály is? A rossz nyelvek szerint több is volt közöttük, mint barátság.  Az egyik pletyka szerint szerelmi viszony volt köztük, a másik hír szerint viszont a Napkirály törvénytelen gyermeke volt Savoyai Jenő, ezért is bírta a Napkirály kitüntető figyelmét a fiatal Eugen.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatók meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

 

 

 

 

0 Tovább

Füstölgő - Kézzel sodort Toszkán szivar

Ha kézi szivarkészítésről van szó, elsőként mindenkinek a híres-neves kubai szivar jut eszébe. Pedig nem kell messzire mennünk, mert ez a hagyomány Európában is komoly múlttal rendelkezik. Toszkánában járva ismerkedjünk meg a Lucca közelében lévő szivargyárral és a benne működő szivarmanufaktúrával.

 

Csak a legjobbak kerülhettek a kézzel sodort szivargyártás közelébe. Mielőtt munkába állnának, másfél éves komoly képzésben kell részt venniük. Nagy megtiszteltetésnek számít, ha valakit a kézi szivarkészítő manufaktúrába helyeznek el.

A luccai szivar manufaktúrában dolgozóknak napi 500 db szivart kell elkészíteni, ami komoly koncentrációt igényel a dolgozóktól. Egész pontosan a nőktől, mert itt csak hölgyek dolgoznak. Itt a szivarkészítés női munkának lett kikiáltva, pedig higgyék el, nézni is fárasztó volt – a tőlük elvárt nagy szivarmennyiség tudatában – a monoton munkafolyamatot.

A szivar látható része a külső fedéllemez, ennek hibátlan, sérülésektől mentes levélnek kell lennie, ha a levél ezeknek a kritériumoknak nem felel meg, akkor a szivar belsejét kitevő töltelékanyag lesz belőle.

Nagyon szigorú minőségellenőrzésen mennek keresztül a kész szivarok. Mindenkinek saját, névvel ellátott fa tálcái vannak, amire a szivarokat helyezik és a műszak végén ellenőrzik a termékeket. Sok esetben készül selejt, de ez mégsem vész kárba, mert újra felhasználják későbbi gyártási folyamatban.

A munkakörülmények jók, igyekeznek a termet otthonossá, barátságossá tenni. Ennek ellenére elég nagy a zaj, amit az olasz hölgyek folyamatos csacsogása csak tovább erősít.

Nagyon erős, koncentrált dohányillat van, s kérdésemre a dolgozók egyöntetűen azt válaszolták, hogy közülük senki sem dohányzik vagy szivarozik, hiszen épp elég nap, mint nap ebben az illatban létezni. A gumikesztyű a káros anyagoktól védi őket, melyet gyakran cserélnek a biztonság kedvéért.

Tudta, hogy a szivarozás és a pipázás semmivel sem veszélytelenebb, mint a cigarettázás? Sőt! Mérések szerint egyetlen nagyobb szivarban egy doboz cigarettányi dohány tartalom van. Ez az oka, hogy heti egy szál szivar is függőséget okozhat.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatók meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

 

0 Tovább

Ahol II. Erzsébet feltöltődik

Az ezer éven át épített kastély ma is csodálatra méltó és II. Erzsébet, ha csak teheti, a windsori kastélyban tartózkodik, amely a legnagyobb ma is lakott kastély a világon. Érzelmi kötelék is köti Windsorhoz, hisz szinte teljes gyermekkorát itt töltötte testvérével, Margit hercegnővel. Az impozáns épületegyüttes 45.000 négyzetméteren fekszik Berkshire megyében.

Ott jártunkkor II. Erzsébet Windsorban tartózkodott, s előző nap egy szerencsés csoport tagjai lencsevégre is kapták azt a pillanatot, amikor kutyáival játszott a királynő. Nekünk sajnos nem sikerült, pedig ez az egyetlen hely ahonnan turistáknak esélye lehet élőben is látni korunk legnépszerűbb királyi sarjait.

A kastély együttes közepén helyezkedik el a körtorony, amelynek tövében csodálatos kis park található. Hangulatos kis pihenőhely, amely gondolom a látogatók távozása után a királyi család rendelkezésére áll.

A Szent György-kápolna a kastély szomszédságában található és nincs elzárva a látogatóktól, hisz ott jártunkkor is érkeztek Windsor város lakói az anglikán misére. Itt található a híres-hírhedt VIII. Henriknek és harmadik feleségének - Jane Seymournak - a sírja és II. Erzsébet minden közeli hozzátartozója (édesapja VI. György, édesanyja, testvére) is itt lett eltemetve.

Ez az épület ad otthon II. Erzsébet bennfentes windsori személyzetének. Itt lakik például a főszakács és a komornyik is. A legközelebbi alkalmazottak évi 100.000 font körüli fizetést kapnak és szigorú titoktartási kötelezettség terheli őket.

Windsor városa Londontól 34 km-re a Temze bal partján helyezkedik el az elit középiskolájáról híres Eton-nal pontosan szemben, 12500-an lakják. A szép kisváros, tele van virágokkal, aranyos üzletekkel és remek kávézókkal. Jellemző, hogy nem önti el a várost a sok királyi családra elékeztető roppant nélkülözhetetlen ajándéktárgy, a lakók próbálják az egyensúlyt megőrizni.

Tudta, hogy mi a különbség az anglikán mise és a katolikus misézés között? Leegyszerűsítve a teológus tudósok az mondják, hogy az anglikán egyház a formai dolgok tekintetében megőrizte a középkort, míg a katolikus liturgia változtatásra került a tridenti zsinat alkalmával.

Tudta, hogy mi II. Erzsébet titkos jele, ha meg akar valakitől szabadulni? A táskáját egyik kezéből a másikba teszi, ilyenkor az őt figyelők azonnal odalépnek és a megunt társalgót továbbterelik egy másik beszélgetőpartnerhez. De nagy a baj, ha Erzsébet leteszi a táskáját a földre, ez esetben a királynőt azonnal elviszik a helyszínről, udvariasság ide vagy oda.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Döbbenet, itt állt meg a láva!

Helyszín: Szicília, az Etnánál

Az ókori görögök idejében Szicília egy erdőségekkel tarkított, gazdag növényvilággal rendelkező sziget volt. Később a római uralom alatt született az ötlet, hogy Szicília legyen búzatermő vidék. Ennek érdekében kivágták a fákat, de azzal nem számoltak, hogy ez súlyos eróziós folyamatot indít el. Ez az oka, hogy Szicília földközi-tengeri mércével mérve kopárabbnak tűnhet a többi társánál.

Az Etna igyekszik kárpótolni a természetet, teszi a dolgát a keleti partvidéken, hisz kitörései nyomán termékeny talaj jön létre, ezzel ellensúlyozva az ember által elkövetett balgaságokat. Igaz a láva termőtalajjá válásához 200-250 év szükséges.

Idegenvezető segítségével mertünk csak vállalkozni az Etnával való találkozásra. Roppant nehezen megközelíthető szakaszokkal tarkított utunk volt, így javasoljuk, ha van rá mód, a terepjáró használatát.

A találékony helyiek az Etna felé vezető utak mentén szelídgesztenyefa szigeteket ültettek. 10-15 facsemete kerül egy csoportba, majd kifejlett korukban ritkítják őket. Október végén és november elején sorokban állnak az autók az utak mentén és a szicíliaiak a tökélyre fejlesztett, kedvelt „népi játékukat”, a szelídgesztenye gyűjtést végzik.

Döbbenet itt állt meg a láva! Az út egyszer csak véget ért és egy lávafalba ütköztünk. A környező fák perzseltsége mutatta az egykori fák, bokrok tragédiáját.

Ott jártunkkor is füstölgött az Etna, bennünket ez nyugtalansággal töltött el, a helyiek pedig csak legyintettek egyet, hisz sok ilyet láttak már.

A helyiek névadása szerint a képen a lávagyűjtő-völgyet láthatjuk. Ez az Etna egykor krátere, ami felrobbant. A robbanással több, mint 1 km mély kráter keletkezett egy pillanat alatt. Így alakult ki az ún. kaldera domb, napjainkra a sorozatos kitörések lassan fel-feltöltötték.

Ez az a pont, ameddig egy mezei turista elmehet, az 1923-as láva állított meg bennünket.

Tudta, hogy: az Etna Európa legmagasabb vulkánja, a maga 3329 méterével, ami a változik a vulkáni aktivitás függvényében. Szicília – a Földközi-tenger legnagyobb szigetének - keleti részén fekszik.

Az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, de mégsem halálos híréről nevezetes. Inkább lassan mozgó lávafolyamok, magas lávaszökőkutak jellemzik, nem pedig a robbanásszerű, mindent elsöprő kitörések.

Szerencsére, hiszen az Etna lábánál sok település fekszik (Messina, Catania, Taormina), melynek fő oka, hogy a vulkáni működés következtében termékennyé vált talaj a szőlő-, bor- és gyümölcstermesztésre kiválóan alkalmas.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala

4 Tovább

A Sasfészekben jártunk

Óriási ellentmondás feszül a csodálatos helyszín és a hely szelleme között. A táj festői szépsége magával ragadó, a tisztaság és szépség illúziója kézzel fogható. A felhők felett, szinte a mennyben érezhetjük magunkat. De sokáig nem tudjuk függetleníteni magunkat a valóságtól, a révedezésből a szomorú valóság ébreszt bennünket: az egykori Pokol "Főhadiszálláson" vagyunk.

Ez az a hely, ahol Hitler és hű szolgái - mai ésszel felfoghatatlan módon – oly sok gonosz emberiség elleni bűnt eszeltek ki és végrehajtására parancsot is adtak. Itt döbben rá az ember, hogy sajnos rejtezik bennünk egy manipulálható sötét oldal is, amit az irigység, kicsinyesség, bűnbakkeresés, tudatlanság, előítélet táplál.

Tudta, hogy a Sasfészek a németországi Berchtesgadeni-Alpokban (Bajorország) található 1834 méter magasan, közel az osztrák határhoz?

Csakis menetrendszerűen közlekedő buszokkal vagy gyalogosan lehet feljutni az alagút bejáratáig. Innen óriási lift szállítják a turistákat még 124 métert megtéve a végső állomásig. Felérve a csúcsra értjük a helyszínválasztást, mert csodálatos kilátás tárul elénk.

Hitlert 50. születésnapjára kapta ezt az objektumot Bormanntól. A helyszínválasztás nem a véletlen műve volt, hisz menekülés esetén közel volt Ausztria, Olaszország és Magyarország is.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala

5 Tovább

Te is csúsznál?

Helyszín: Portugália - Fátima

Meghökkentő látványt nyújt a sok térden csúszó zarándok látványa Fátima városában. De miért teszik mindezt?

A legenda szerint - melyet a római katolikus egyház tényként kezel – 1917-ben három pásztorgyermeknek (Jacinta, Lucia, Francisco) megnyilvánult Szűz Mária jelenések kíséretében és három jóslatot tett közzé.

A jóslatokat nem túl konkrétak és leegyszerűsítve így hangzanak:

1. Nemsokára véget ér az I. világháború.

2. Hamarosan újabb világégés várható (lásd 2. világháború).

3. A pápa ellen egyszer merényletet fognak elkövetni és lesznek még háborúk a Föld történetében.

A hely, ahol a csodásnak ítélt események bekövetkeztek, ma nagyszabású zarándokhellyé vált, ahová több százezer ember látogat el évente. Mára már nyoma sincs a békés olajfaligetnek, helyén óriási tér és impozáns székesegyház áll. A zarándokok az olajfa utolsó darabját is hazavitték otthonaikba, de az egyház gyakorlatias módon egy emléképületet állított a helyére, ahová a zarándokok megérkezhetnek.

De hogyan? Egy több száz méter hosszú márványúton járulhatnak a tett színhelyére, de ezt az utat térdelve kell megtenniük!

Ez roppant nehéz feladat, tekintve, hogy az emberi térd nem erre lett kitalálva. Láttunk sírva, önkívületben, jajgatva, el-elájulva csúszó hívőket is. A profibb zarándokok már eleve a térdükre kötözött, házilag késztett, párnára emlékeztető „térdvédőkkel” érkeznek, így csökkentve a kellemetlenségeket.

Csak remélni tudjuk, hogy megérte számukra ez az áldozat.

Tudta, hogy: Portugália közel akkor a területen fekszik, mint Magyarország és 1910-ig királyság volt az államformája?

 

 

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

0 Tovább
12345
»

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek