Az ezer éven át épített kastély ma is csodálatra méltó és II. Erzsébet, ha csak teheti, a windsori kastélyban tartózkodik, amely a legnagyobb ma is lakott kastély a világon. Érzelmi kötelék is köti Windsorhoz, hisz szinte teljes gyermekkorát itt töltötte testvérével, Margit hercegnővel. Az impozáns épületegyüttes 45.000 négyzetméteren fekszik Berkshire megyében.

Ott jártunkkor II. Erzsébet Windsorban tartózkodott, s előző nap egy szerencsés csoport tagjai lencsevégre is kapták azt a pillanatot, amikor kutyáival játszott a királynő. Nekünk sajnos nem sikerült, pedig ez az egyetlen hely ahonnan turistáknak esélye lehet élőben is látni korunk legnépszerűbb királyi sarjait.

A kastély együttes közepén helyezkedik el a körtorony, amelynek tövében csodálatos kis park található. Hangulatos kis pihenőhely, amely gondolom a látogatók távozása után a királyi család rendelkezésére áll.

A Szent György-kápolna a kastély szomszédságában található és nincs elzárva a látogatóktól, hisz ott jártunkkor is érkeztek Windsor város lakói az anglikán misére. Itt található a híres-hírhedt VIII. Henriknek és harmadik feleségének - Jane Seymournak - a sírja és II. Erzsébet minden közeli hozzátartozója (édesapja VI. György, édesanyja, testvére) is itt lett eltemetve.

Ez az épület ad otthon II. Erzsébet bennfentes windsori személyzetének. Itt lakik például a főszakács és a komornyik is. A legközelebbi alkalmazottak évi 100.000 font körüli fizetést kapnak és szigorú titoktartási kötelezettség terheli őket.

Windsor városa Londontól 34 km-re a Temze bal partján helyezkedik el az elit középiskolájáról híres Eton-nal pontosan szemben, 12500-an lakják. A szép kisváros, tele van virágokkal, aranyos üzletekkel és remek kávézókkal. Jellemző, hogy nem önti el a várost a sok királyi családra elékeztető roppant nélkülözhetetlen ajándéktárgy, a lakók próbálják az egyensúlyt megőrizni.

Tudta, hogy mi a különbség az anglikán mise és a katolikus misézés között? Leegyszerűsítve a teológus tudósok az mondják, hogy az anglikán egyház a formai dolgok tekintetében megőrizte a középkort, míg a katolikus liturgia változtatásra került a tridenti zsinat alkalmával.

Tudta, hogy mi II. Erzsébet titkos jele, ha meg akar valakitől szabadulni? A táskáját egyik kezéből a másikba teszi, ilyenkor az őt figyelők azonnal odalépnek és a megunt társalgót továbbterelik egy másik beszélgetőpartnerhez. De nagy a baj, ha Erzsébet leteszi a táskáját a földre, ez esetben a királynőt azonnal elviszik a helyszínről, udvariasság ide vagy oda.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala