A Boquete hegy lábához értünk a földrajzi atlaszban S betűt formázó közép-amerikai Panamában. Egy helyi nyelven a Panama szó jelentése: halban gazdag vidék. Ez az egyetlen hely a Földön, ahol a nap a Csendes-óceánon kel és az Atlanti-óceánon nyugszik.


Tudtad, hogy a 48.000 km hosszú Pánamerikai Autópályát (Alaszka és Chile között) itt kénytelenek voltak megszakítani, mert olyan áthatolhatatlan és veszélyes a trópusi esőerdő, amely Panama nagy részét borítja? Csak 100 km "szünet" után folytatódik a sztráda.

A háromnegyed magyarországnyi és spanyol ajkú 3,3 milliós Panama nemzeti madara a nekünk furcsán csengő hárpia. Óriási ragadozó madárról van szó, hiszen magassága 1 m és szárnyfesztávolsága eléri a 2,5 métert. Mondanunk sem kell, sok más fajjal együtt a veszélyeztetett állatok között van ez a csodás madár is.


Szomorú tény, hogy a két óceánt összekötő Panama-csatorna megépítéséért 30.000 munkás adta az életét sárgaláz, malária és földcsuszamlások következtében. A csatorna létrejöttéhez köthető a panamázás kifejezés születése is, amivel azóta is, a csak látszólag tisztességes üzleti mesterkedéseket illetik.

Tudtad, hogy a panamakalap nem is Panamából származik? Valójában equadori kereskedők árulták szülőföldjükről hozott fejfedőket a Panama-csatorna építőmunkásainak, és a név már adta is magát.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala