Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Üvegezz erkölcsösen!

Avagy dekoráció üres borosüvegekből

Mit kezdjünk a folyamatosan keletkező szebbnél szebb üres borosüvegekkel? Vétek kidobni a korábban borritkaságokat tartalmazó, emlékeket őrző palackokat. A javát kiválogatva remek dekoráció lehet belőle. Egyedi és remek kiegészítője lehet egy pincének, wellness részlegnek, biliárd szobának…

Tudta, hogy a bor nélkülözhetetlen ital volt az ókorban is?

Ezt bizonyítja, hogy Mezopotámiában i.e. 2100-ban - a borhamisítókkal szemben - Hammurápinak törvényt kellett alkotni a bor védelme érdekében. Először a szőlő levelének erjesztésével állítottak elő bort, majd a nemes nedűt az ún. kerti szőlőből nyerték. A borkészítés technikáját az ókori egyiptomiak fejlesztették tovább.

Tudta, hogy a bor „tálalására” miért az üvegpalackok terjedtek el? Az egyik ok, hogy rendkívül tetszetős és szállításkor biztosított a megfelelő hőmérséklet.  A másik ok, hogy nem tesz benne kárt az alkohol, a csersav és ellenálló a fenolokkal szemben.

Azt gondolnánk, hogy az üvegeket kimossák és újratöltik. De nem ez a helyzet! Az palackokat újra felhasználják, de előtte azonban összetörik, és új darabok készülnek az üvegzúzalékból. Érdekes, hogy ez az eljárás olcsóbb, mintha egyszerűen kimosnák az üvegeket.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

A törökök kivételesen szelíd vívmánya

Firenze utcáit járva figyelmesek lettünk egy kis üzletre, ahol egyedi és csodaszép papír- és írószereket kínáltak. Az üzletbe betérve pezsgő, inspiráló nemzetközi forgatagban találtuk magunkat. Hiszen Olaszországban egy japán hölgy mutatta be, a törökök által kitalált díszes papírkészítési technikát a lelkes magyar turistáknak.

A technika, az 1600-as évekből az Oszmán-birodalomból ered, és elsősorban a könyvek borítóinak díszítésére szolgált. Kétféle eljárás létezik. Az egyik, amelyhez pusztán víz és festék szükséges, a másikhoz pedig tapétaragasztót használnak.

A varázslat a két részes kisfilmben megtekinthető ITT.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

0 Tovább

Úsztatott kacsamáj Kleopátra módra

Az ókor híres női uralkodója Kleopátra nagy gondot fordított saját külseje ápolására. A legenda szerint minden nap mézes – szamártejes fürdőt vett. Miért ne úsztathatnánk hát mi is meg a tavaszi vas- és magnéziumpótlás jegyében frissen vásárolt kacsamájunkat?

Ismerjük meg ezt a nagyon finom és egyszerűen elkészíthető lengyel eredetű receptet!

Hozzávalók:

0,7 kg kacsamáj

kacsazsír

3-4 db hagyma

bors

paprika

1-1,5 dl tej

A hagymát a kacsazsírban üvegesre pároljuk, majd belehelyezzük a kacsamájat. Megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, és aztán megfordítjuk a kacsamájat. Majd öntsük a serpenyőbe a tejet és együtt süssük készre. A sót és a paprikát a készítés utolsó szakaszában adjuk hozzá. Fogyaszthatjuk rizzsel is, de kenyérrel mártogatva az igazi. A megmaradt hagymás-tejes kacsazsír másnap reggel pirítósra kenve fantasztikus. Jó étvágyat!

Tudta, hogy Kleopátra – a legendával ellentétben - nem volt különösebben szép? Külsejére nagy gondot fordított, néha extrémnek számító testápolási szokásai legendássá váltak. Mestere volt a sminkelésnek is, amivel kompenzálta testi adottságait (nagy orr, karakteres arc).

Ennek ellenére nagy vonzerővel és műveltséggel bírt, ami éles elmével és dicsőségvággyal párosult. Ő volt a Ptolemaiosz dinasztia utolsó uralkodója, aki egyben Egyiptom utolsó fáraója címet is birtokolja (i.e. 69- i.e. 30).

Görög létére uralkodó családjában egyedüliként megtanulta az egyiptomi nyelvet. Tragikus módon csak 39 évet élt, öngyilkosságba menekülve megakadályozta, hogy legyőzöttként és megalázva végighurcolják Róma utcáin. Szerette volna, ha neve örökké fennmaradna és elmondhatjuk, hogy célját elérve még halálával is saját mítoszát táplálta.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

Kleopátra valódi arca:

 

 

 

 

0 Tovább

Veszedelmes és kivehetetlen foltok

A cím alapján gondolhatnánk arra is, hogy most egy újabb fantasztikus mosóporról lesz szó. De kivételesen nem ez a helyzet, mert az állatvilágba teszünk egy kitérőt, hiszen két foltos nagymacska világába kalandozunk.

A leopárd vs. jaguár

Csodaszép ragadozók, amelyek között laikus szemmel alig tudunk különbséget tenni, bár egészen eltérő helyen, teljesen más földrészen őshonosak. Íme, néhány könnyen megjegyezhető megkülönböztető szempont:

A jaguár Közép- és Dél-Amerikában él, teste tömzsibb, farka rövidebb, feje és álkapcsa is erőteljesebb. A veszélyes nagymacska sokkal robosztusabb leopárd rokonához képest.

Tudta, hogy a jaguár szó Dél- és Közép-Amerika őslakosaitól ered, melynek jelentése: ami egy ugrással leterít.

A leopárd Afrikában és Ázsiában él, farka hosszabb, teste karcsúbb, feje pedig keskenyebb. Ezek a tulajdonságok kecsesebb megjelenést kölcsönöznek a ragadozónknak. Nagyon érdekes, hogy azokat a leopárdokat, amelyek Ázsiában élnek párducnak hívják.

Tudta, hogy a leopárdok miatt Ázsiában a kutyákat éjszakára ketrecben kell zárni?

Közös jellemzőjük, hogy mindkét állat bundája foltos, de a foltok mintázata eltérő, amely segíthet bennünket a beazonosításban. Legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a jaguár bundájának mintázatában egy pöttyre emlékeztető folt van. Míg ez a pontszerű motívum a leopárd bundájáról hiányzik. Mindkét nagymacskára jellemző, hogy egyes példányok színe messziről feketének tűnik, közelebbről nézve azonban abban is felfedezhetőek a jellegzetes foltok.

Jaguár:

Leopárd:

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

1 Tovább

Így vágj jó képet a húsvéthoz!

Az utóbbi években a húsvéthoz kapcsolódó egyes szokások nem arattak nagy sikert a gyengébb nem körében. Egész komoly tömeget képeznek a locsolás elől menekülő, ajtót nem nyitó, otthonról elmenő, családos kirándulást választó lányok és asszonyok. Talán visszanyerheti a húsvét korábbi játékos oldalát, ha a kreatív és kézügyességet igénylő oldalát emeljük ki.

Íme, egy hangulatjavító képes példa az egyedi kézműves díszek készítésére.

1. lépés: A lefertőtlenített tojást nagyon óvatosan egy vastagabb hústűvel kiszúrjuk (kopogtatva). Miután kifújtuk – kell hozzá a jó tüdő – meleg vízzel átmossuk és hagyjuk kiszáradni.

2. lépés: Ha jól kiszáradt, már nem csöpög belőle a víz, akkor egy hurkapálcára vagy saslik pálcára felhelyezzük, mert így könnyebb lesz a festés. Fehér vagy sárga színű akril festékkel (a tojás színétől függően) egy rétegben lealapozzuk. Ha nem fed eléggé, még egyszer alapozzuk le és várjuk meg, hogy megszáradjon. Az ecset legyen szélesebb és laposabb, amit mindig vízbe beáztatva tartsunk. Tipp: legyen mellettünk mindig egy pohár víz és több ecset is.

3. lépés: Válasszunk tetszés szerint szalvétát, talán az apró virágminták mutatnak a legjobban. Vágjuk körbe a mintánkat, a szélére hagyjunk rá egy kicsit, nem kell közvetlenül körbevágni a mintát. Háromrétegű szalvéta esetén csak az utolsó réteget távolítsuk el, óvatosan dolgozzunk vele, el ne szakadjon.

4. lépés: Ha kivágtuk a kis virágunkat decoupage ragasztólakk használatával ragasszuk fel a mintát. A tojást kenjük be a kívánt helyen a ragasztónkkal (ne a minta hátoldalát). A ráillesztés után óvatosan húzzuk át az ecsetet a mintán, hogy szépen rásimulhasson.

5. lépés: A ragasztó hatására a minta tejfehér lesz, de száradás után átlátszóvá válik. Készíthetünk akasztót is rá, vékony szalagot is átfűzhetünk rajta vagy egész egyszerűen a hurkapálcán is hagyhatjuk és a virágágyást díszíthetjük vele.

Kreatív munkatársak: Gombás Viktória és Gombás Andrea

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

2 Tovább

TEA az angolok csúsztatása

Míg Ázsiában már évezredeken keresztül népszerű ital volt a tea, Európa csupán a 16. században fedezte fel. A portugál utazók ismerték meg először és közvetítésükkel került Velencén keresztül Európába.

 

A kezdetben luxuscikknek számító teát a hollandok kezdték el Kínából importálni, a Holland Kelet-indiai Társaság hajói szállították és így terjedt el Londontól, Párizsig. Csak a felső társadalmi rétegek fogyasztották, majd ahogy egyre nagyobb mennyiségben hozták be, az ár csökkenésével  mind többen engedhették meg maguknak.

 

Kínában chá-nak nevezték a teát, ezt vették át később Portugáliában és sok ázsiai országban is (pl.: Oroszország: csáj).

A tea nem más, mint egy műszó: Transportation of hErbs Aromatic. A herbs, erbs-nek ejtendő és csak az e hang maradt fenn a köznyelvben. Így került a ládákra az égetett nyomat: TEA

 

A tea hamarosan népszerű itallá vált Hollandiában, majd Nyugat-Európában (bár csakis a gazdagok körében). Az angolok, mint általában, gyanakodva kezelték az új, Európa-szerte trendi italt, és csupán a 17. század közepén barátkoztak meg vele. Az első londoni kávéház (amely 1652-ben nyílt meg) menüjén már szerepelt a tea, kínai ital névvel, de még mindig nem volt különösen népszerű.

1661-ben II. Károly angol király a portugál hercegnőt, Catherine of Braganzát, vette el feleségül, aki szenvedélyes teafogyasztó volt. Ő ismertette meg és barátkoztatta meg az angol udvart a teával.

 

A portugálok előszeretettel mesélnek egy történetet, arról hogyan terjedt el Angliában is a tea és a teázás szeretete:

II. Károly „nagy természetéről” volt híres. Minden reggel és délután 4 órakor felsorakozatta az udvarhölgyeket és választva közülük egyet elvonultak együtt egy kis fakultatív programra. Ezt nem nézte jó szemmel felesége - Catherine of Braganza - és egy apró, de hatásos trükköt alkalmazott. Parancsot adott udvarhölgyeinek, hogy minden nap 4 órakor jelenjenek meg nála, és egy hosszúra nyújtott, közös chá elfogyasztása közben vitassák meg a világ dolgait (akkor még a tea elnevezés nem született meg). Ezzel teljesen áthúzta férje terveit, aki így kénytelen volt a délutáni légyottokról lemondani és még csak nem is reklamálhatott!. Mivel az udvarhölgyek között sok volt az angol, ezt az új szokást átadták az otthoniaknak, a szigetország lakóinak is.

 

Valójában Catherine of Braganza történelmet írt, mert azóta a tea, más néven cuppa, az angolok legkedveltebb itala. A “tea break” a mindennapok legfontosabb része, amikor az angolok isznak egy “nice cup of tea”-t, mellette egy-két kekszet majszolva.

 

A magyar médiában és köztudatban néhány helytelen információ terjedt el az angol teázást illetően:

Az Ötórai tea - az afternoon tea magyar fordítása. Az angol délutáni teázás azonban 3-4 óra között történik, többnyire 4-kor. A félreértés okozója talán az, hogy az alsóbb társadalmi rétegek tea-nek nevezik a vacsorát, amit este 5-6 óra között fogyasztanak.

Az angol délutáni teázás (afternoon tea) valójában egy uzsonna. Legenda szerint, a 19. század elején, Anna Maria Russel (a hetedik bedfordi hercegnő) rendszeresen éhes volt ebéd és vacsora között, így megkérte a cselédjét, hogy a délutáni tea mellé készítsen egy szendvicset - Lord Sandwich ekkor már népszerűvé vált. Ez a szokás elterjedt az arisztokrácia körében, és a szendvicsek mellé hamaroson mini süteményeket is tálaltak és kialakult az 5 órai tea szertartása.

Néhány évtizeden belül a délutáni teázás a felső- és középrétegekbe tartozó családok mindennapos étkezésének fontos részesévé vált. A II. világháború után azonban csökkent a népszerűsége, elsősorban azért, mert egyre több nő állt munkaviszonyba. A hagyományos angol délutáni tea szállodák, teázók specialitása lett, otthon csupán vendégváró vagy ünnepi alkalmakra készítettek igazi afternoon tea-t.

Az angol délutáni teázás jelenleg reneszánszát éli - már nem csupán a nyugdíjasok napi fénypontja, hanem sokan szerveznek baba-mama, baráti és családi összejöveteleket nosztalgikus teázással kombinálva, amit tea-party-nak is neveznek (ennek előnye, hogy nem kell komolyan főzőcskézni, és a vendégek csupán 1-2 órát maradnak).

Köszönet az információért Monos Jánosnak.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

7 Tovább

Görögdinnye édességbe öntve

Sokak kedvence a görögdinnye, mely frissítő hatásával, vitamin- és alacsony kalóriatartalmával a nők nagy barátja. Az elnevezése azt sejteti, hogy köze van a görögökhöz. De ez valószínű csak áthallás, mert egyes feltételezések szerint a görögdinnye elnevezés onnan ered, hogy gurulós gyümölcs, vagyis görög, gördül.

Tudta, hogy az első írásos emlék a görögdinnyéről 5000 éves és az ókori Egyiptomból való?

Recept tipp! Dinnye desszert

Piros rész:

15 dkg Ráma

30 dkg darált keksz

10 dkg porcukor

tej, amennyit a massza felvesz

1 db piros ételszínezék vagy 2 db vérnarancs eszencia

Zöld rész:

15 dkg Ráma

20 dkg darált keksz

10 dkg porcukor

tej, amennyit a massza felvesz

1 db zöld ételszínezék vagy 1 db mandula eszencia

A piros hozzávalókat masszává gyúrjuk, majd 6 db egyforma golyót formázunk belőlük. A zöld összetevőket is összedolgozzuk. Majd apró lapokra nyomkodva egyenletesen beborítjuk vele a piros golyókat. A hűtőben pihentetjük lefóliázva pár órát (legjobb, ha egy éjszakára tesszük be).

Majd a golyókat félbevágjuk és 4-4 db dinnyeszeletet készítünk belőlük. Díszíthetjük csoki reszelékkel, de a képen látható módon kis drazsékkal a magokat is imitálhatjuk a tökéletes összkép kedvéért.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

 

 

 

2 Tovább

Az ártatlanképű megarágcsáló

A vízidisznó a legnagyobb rágcsáló a világon. A dél-amerikai indiánok nyelvén a kapibara jelentése: minden füvek ura. Kiváló úszó, akár 5 percig is kibírja levegő nélkül merülés közben.

Csoportban élnek, melynek feje a domináns hím. Az orra felett elhelyezkedő illatmirigy által termelt váladékkal jelöli meg a területét.

Ez az aranyos növényevő 10 évig is élhet, testtömege a 60 kg-ot is elérheti. Érdekes, hogy a párzási időszak egész évben tart, így nagyon sok, 8-10 utódot produkálnak.

Ellensége van bőven, hiszen a fekete kajmán, anakonda, puma, ocelot, jaguár zsákmányállatának tekinthető. Sőt az ember is vadássza húsáért és a mezőgazdasági területek birtoklása miatt.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Az Öreg Híd nem vén híd!

Firenze megszámlálhatatlan látnivalót, kincset rejt, amiből most az egyik emblematikus remekművet szemléljük meg. A Ponte Vecchio joggal számtalan képeslap témája, és aki egyszer itt járt, az visszavágyik Toszkána fővárosába, hogy láthassa a többi csodát is.

Az Arno folyón átívelő Öreg Hidat a 14. században építették Gatti és Fioravanti tervei alapján. Jellegzetessége a fecskefészekszerűen és bájos rendetlenségben a hídhoz tapasztott kis üzletek sora. Az aranyművesek utcájának is nevezik a hidat, mert a helyi ötvösök, aranyművesek itt alakították ki üzleteiket, melyek napjainkban - fogadva a turistaáradatot - is változatlanul működnek.

Másik különlegessége, hogy a híd tetején egy folyosó található, mely Giorgio Vasari (1511-1574) munkáját dicséri. A titkos átjáró az Uffizi képtárat és a Pitti-palotát köti össze. Ez lehetővé tette a város vezetőinek, hogy a néphez vegyülés sokszor veszélyes és kényelmetlen terhétől mentesüljenek, illetve kiváló menekülési útvonalat biztosított a vészjósló időkben.

Ezt a folyosót ma már szerencsére nem menekülésre használják, hanem modern képzőművészeti alkotásokat állítanak ki benne. Megtekinthető földi halandók számára is, bár mélyen a pénztárcába kell nyúlni a műkedvelő érdeklődőknek.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán ! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatók meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Az olaszok mascarponéval támadnak

A tiramisun túl is van élet! A mascarpone számtalan más finomság alapanyag is lehet, semleges sótlan íze miatt. Nemcsak desszertekhez használható, kiváló például tésztaételekhez is.

Az olaszok büszkesége, tehéntejből készített sajt, amely valójában nem is sajt, csak így vált ismertté a köztudatban. A lefölözött tej föléből készítik baktériumkultúra hozzáadásával, tehát a mascarpone inkább sűrű tejszínnek tekinthető. Zsírtartalma 70% is lehet, Dél-Olaszországban gyakran – hasonlóan a mozzarellához - bivalytejből készítik.

 

Almás pite mascarponéval

Hozzávalók:

3 db alma

2 tojás

fél csésze cukor

1 vaníliacukor

1 csipet só

1 csésze tej

13 dkg mascarpone

5 dkg vaj

1 csésze liszt

1 csipet sütőpor

fahéj, ízlés szerint

Elkészítése: A meghámozott és vékony szeletekre vágott almát alaposan kivajazott tűzálló edénybe tesszük, megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral (a cukor elhagyható, főleg, ha édes az alma). Ideális a kerek forma.

Közben a tojásokat, a sót a cukor felével a robotgépben habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a mascarponét, tejet és a felolvasztott vajat. Ezt követően a liszttel már összekevert sütőport folyamatosan a masszánkhoz adagoljuk. Majd ezt egyenletesen - az almával kibélelt formánkba - öntjük. Lassan, 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tudta, hogy a mascarpone név onnan származik, hogy a lombardiai Mascherpa család gazdaságában állították elő először, innen indult világhódító útjára.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

2 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek