Avagy dekoráció üres borosüvegekből

Mit kezdjünk a folyamatosan keletkező szebbnél szebb üres borosüvegekkel? Vétek kidobni a korábban borritkaságokat tartalmazó, emlékeket őrző palackokat. A javát kiválogatva remek dekoráció lehet belőle. Egyedi és remek kiegészítője lehet egy pincének, wellness részlegnek, biliárd szobának…

Tudta, hogy a bor nélkülözhetetlen ital volt az ókorban is?

Ezt bizonyítja, hogy Mezopotámiában i.e. 2100-ban - a borhamisítókkal szemben - Hammurápinak törvényt kellett alkotni a bor védelme érdekében. Először a szőlő levelének erjesztésével állítottak elő bort, majd a nemes nedűt az ún. kerti szőlőből nyerték. A borkészítés technikáját az ókori egyiptomiak fejlesztették tovább.

Tudta, hogy a bor „tálalására” miért az üvegpalackok terjedtek el? Az egyik ok, hogy rendkívül tetszetős és szállításkor biztosított a megfelelő hőmérséklet.  A másik ok, hogy nem tesz benne kárt az alkohol, a csersav és ellenálló a fenolokkal szemben.

Azt gondolnánk, hogy az üvegeket kimossák és újratöltik. De nem ez a helyzet! Az palackokat újra felhasználják, de előtte azonban összetörik, és új darabok készülnek az üvegzúzalékból. Érdekes, hogy ez az eljárás olcsóbb, mintha egyszerűen kimosnák az üvegeket.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala