Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Üvegezz erkölcsösen!

Avagy dekoráció üres borosüvegekből

Mit kezdjünk a folyamatosan keletkező szebbnél szebb üres borosüvegekkel? Vétek kidobni a korábban borritkaságokat tartalmazó, emlékeket őrző palackokat. A javát kiválogatva remek dekoráció lehet belőle. Egyedi és remek kiegészítője lehet egy pincének, wellness részlegnek, biliárd szobának…

Tudta, hogy a bor nélkülözhetetlen ital volt az ókorban is?

Ezt bizonyítja, hogy Mezopotámiában i.e. 2100-ban - a borhamisítókkal szemben - Hammurápinak törvényt kellett alkotni a bor védelme érdekében. Először a szőlő levelének erjesztésével állítottak elő bort, majd a nemes nedűt az ún. kerti szőlőből nyerték. A borkészítés technikáját az ókori egyiptomiak fejlesztették tovább.

Tudta, hogy a bor „tálalására” miért az üvegpalackok terjedtek el? Az egyik ok, hogy rendkívül tetszetős és szállításkor biztosított a megfelelő hőmérséklet.  A másik ok, hogy nem tesz benne kárt az alkohol, a csersav és ellenálló a fenolokkal szemben.

Azt gondolnánk, hogy az üvegeket kimossák és újratöltik. De nem ez a helyzet! Az palackokat újra felhasználják, de előtte azonban összetörik, és új darabok készülnek az üvegzúzalékból. Érdekes, hogy ez az eljárás olcsóbb, mintha egyszerűen kimosnák az üvegeket.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

A portói bor csapdája

Portugália második legnagyobb városában, Portóban minden a bor körül forog. Itthon is sokat hallani az igazi portóiról, így felettébb izgalmas élménynek ígérkezett az egyik leghíresebb pincészet meglátogatása.

A bemutatott nagy múltú - 1820-ban alapított - Graham pincészet neve nemigen cseng „portugálosan”. Az ok, hogy alapítói a skót származású Graham testvérpár voltak és a Portóban lévő pincészetek jó része ma is brit kézben van. Erre ékes bizonyíték, a II. Erzsébet tiszteletére kialakított kis Graham borszentély, melyben az 1952-es koronázás gyémántjubileumára készült borkülönlegesség is megcsodálható, csillagászati ára miatt persze csak virtuálisan.

A portói Portugáliában készül, mégis mára az angolok nemzeti italává is vált. Kíváncsiságtól vezérelve álltunk a kóstolás elébe és egyben eljött a nagy meglepetés ideje is!

Villányi és szekszárdi száraz vörösborokon szocializálódott érzékszerveinknek óriási meghökkenésben volt része. Nem a megszokott zamatot éreztük, attól sokkal intenzívebb, édesebb, alkoholosabb ízben volt részünk. De mi okozza ezt a jelentős különbséget? A portói a likőrborok családjába tartozik, ugyanis a borhoz brandyt adnak, amelynek eredménye egy 20% alkoholtartalmú nedű.

Századokkal ezelőtt azért volt szükség erre az újításra, mert a portugál hajósok sok időt töltöttek a tengeren. Viszont sokszor előfordult, hogy a hajóutakra vitt bor megromlott, így egy hirtelen ötlettől vezérelve brandyvel emelték a bor alkoholtartalmát, így kerülve el a nemkívánatos beecetesedést.

Tudta, hogy háromféle portóit különböztetünk meg?

  1. Porto Branco, amely fehér szőlőből készül.
  2. Porto Ruby amely kékszőlőből készült és maximum 5 évig érlelt.
  3. Porto Tawny, amely szintén kékszőlőből készült, de több mint 5 évig érlelt.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek