Döbbenetes élmény Hollandiában Aalsmeer városában a Virágtőzsde látványa. Ilyen mennyiségű virágot egy térben látni fantasztikus élmény.


A világ legnagyobb fedett csarnokában zajlik a virágkereskedelem. Amerre a szem ellát, csak virágvonatokat lehet látni, külső szemlélőnek nagyon szövevényesnek tűnik a rendszer. Olyan, mintha egy óriási hangyabolyban járnánk! A kis vonatokat és kocsikat jelzőlámpák és táblák irányítják, ez is mutatja az épület nagyságát. Nézze meg kisfilmjeinket ITT! 


A virágbrókerek, ahogy a videón is látható, a tőzsdén megszokott módon licitálnak a termékekre. A virágok, amelyek elhaladnak előttük, előző nap még Kenyában fejlődtek. S aznap vagy legkésőbb másnap már az üzletekben lesznek. Így a vétel, kereskedelem is gyorsan zajlik. Csak addig látják az árut, amíg elhalad előttük a kocsikon, s addig kell megtenni a liciteket, kb. 4 másodperc van a döntésre.


Az a különleges rendszerben, hogy a licitek felülről indulnak. Így aki nagyobb mennyiségű virágot akar venni, az kénytelen magasabb árat adni értük. Ugyanis, ha alacsonyabb az ár, akkor meg kell küzdenie a többi virágbrókerrel, s akkor már nem tud olyan mennyiséget vásárolni.

 

Tudta, hogy Hollandiában 18 millió kerékpár jut a 16 milliónyi lakosra? A bicikli nagyhatalomságnak hátulütője is van. Nagyon sok kétkerekűnek nyoma vész, évente kb. félmillió darab talál keresetlen gazdára. Ezért jellemző, hogy kissé szakadt bicajokkal járnak a hollandok, bízva abban, hogy járgányuk senkinek sem fog megtetszeni. A képen lévő darab ugyan nem a visszafogottságáról híres, de a „muszáj lefényképezni” kategóriába esett.

 

Tudta, hogy a történelemtudomány mai állása szerint szélmalmokat először a perzsák építettek? Európába a keresztes hadjáratokból hazatérők révén került. A nemzeti jelképpé lett szélmalmok közül sok elpusztult az idők során, mivel fából készültek. A megmaradtakat igen nagy becsben tartják, jelenleg 1035 db van belőlük Hollandiában.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala