A portugálok féltve őrzött és méltán híres édessége a Pasteis de Belém, nevét Lisszabon elővárosáról Belémről kapta. Egy valamirevaló turista sem hagyhatja ki ottjártakor ezt a cukrászdát, ahol először készítették el ezt az omlós tésztába megálmodott vaníliakrémes desszertet. Lehet fogyasztani tea vagy kávé mellé, de kiváló portói borral együtt is.

Naponta sok-sok ezer darab készül a pastel de nata-nak is hívott sütiből, melynek receptjét hét pecsét alatt őrzik. A konkurens cukrászdák elég jó hatásfokkal próbálják utánozni a finomságot, de az mégsem az eredeti! Így, az 1837-ben alapított Pasteis de Belém cukrászda ma is fogalom. Könnyű megtalálni, hiszen csak a kígyózó turistaáradatot és a finom illatot kell követni a Belém-torony megnézése után. Az üzlet gyönyörű, mert megőrizték az eredeti berendezési tárgyakat, pénztárgépeket és azok elődeit, az egyedi stílust és a miliő a 19. századot idézi.

Tudta, hogy a Belém-torony nem más, mint egy a 16. században épült gazdagon díszített erőd, ami ma már a Világörökség része? A Torre de Belém a nagy portugál felfedező, Vasco da Gama emlékére és Portugália nagyságának hirdetésére épült, I. Mánuel portugál király megbízásából természetesen Mánuel stílusban.

Tudta, hogy a Mánuel stílus a gótika egyfajta portugál változata némi kora reneszánsz felhanggal?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala