Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az Atlanti-óceán csapdája

A különleges hangulatú városok mellett csodaszép, változatos tengerpart és hívogató nagy kékség várja a Portugáliába látogatókat.  Az óceán minden turistát megbabonáz és ösztönösen indulnak is egy kellemes úszás reményében a víz felé.

Ekkor éri az első meglepetés őket, s rögtön tudatosul is bennük, hogy ebből csak megmártózás lesz! Hiszen az Atlanti-óceán hideg és egy két északi nép képviselőitől eltekintve nincs senki sem a vízben.

A portugálok épp ezért tökélyre fejlesztették a parton állás, bungalókban fekvés, napozás művészetét és egy-egy mosollyal veszik tudomásul, ha egy túl bátor turista betéved, hangos sziszegések kíséretében a nyár végére is csak 18-20 fokra melegedő vízbe.

Igazi békebeli, Agatha Christie filmekre emlékeztető kis fedett napozók sorakoznak egymás mellett, mértani pontossággal elhelyezve, árnyékot kínálva a kevésbé bátor tengerparti versenyzőknek. Beszéljenek most azonban a képek!

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Az egyház a tetőn spórolt?!

Portugáliában járva kihagyhatatlan célpont Batalha városa (ejtsd: 'Batálya') amely a Világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostoráról és templomáról híres. Az 1388-1414-ig épített székesegyház szépsége tagadhatatlan. Kellemes sárga színben pompázik építőköveinek köszönhetően, ezt a hatást a nap fénye csak tovább fokozza.

 

Első pillanatra feltűnik, hogy a tervező tisztában volt a dramaturgia jelentőségével, hiszen egy óriási tér közepére helyezte el az épületegyüttest, ezzel megdöbbentő hatást gyakorolva minden utazóra, potenciális vagy gyakorló hívőre. Bár a kolostor szó hallatán nem ilyen gazdagon díszített komplexumra számítunk, hiszen itt az építésnél nem a visszafogottság volt a vezérmotívum.

 

Az építtetést I. János kezdte (1358-1433) - Tengerész Henrik édesapja -, aki az angol Lancaster házból származó Philippát vette feleségül, ezzel pedig a leendő székesegyház sorsa megpecsételődött, hiszen az angol gótika, mint stílus lett az irányadó.

 

Fordulat I. János halála után akkor következett be, mikor I. Mánuel (1469 1521) került hatalomra, és mint szinte minden ma figyelemre méltó portugál műemlék Mánuel stílusban épült tovább. Ez a stílus a gótika és a kora reneszánsz egyvelegét rejti, ahol a gazdag díszítés a meghatározó, tehát I. Mánuel a gótika nagy átalakítójának számít portugál földön.

 

Ekkor készült el a Királyi kerengő, viszont az ún. Befejezetlen kápolna egyedülálló módon, mind a mai napig nyitott maradt, a meg nem épített kupola valójában nem hiányossága, hanem ma már különlegessége a templomnak. A Portugália csipkekendője néven illetett rotunda (körtemplom) gyakran koncertek, előadások színhelyéül szolgál utánozhatatlan hangulatának köszönhetően.

 

Portugália csipkekendője kisfilmen: ITT

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Pasteis de Belém: A süti, ami belénk fér!

A portugálok féltve őrzött és méltán híres édessége a Pasteis de Belém, nevét Lisszabon elővárosáról Belémről kapta. Egy valamirevaló turista sem hagyhatja ki ottjártakor ezt a cukrászdát, ahol először készítették el ezt az omlós tésztába megálmodott vaníliakrémes desszertet. Lehet fogyasztani tea vagy kávé mellé, de kiváló portói borral együtt is.

Naponta sok-sok ezer darab készül a pastel de nata-nak is hívott sütiből, melynek receptjét hét pecsét alatt őrzik. A konkurens cukrászdák elég jó hatásfokkal próbálják utánozni a finomságot, de az mégsem az eredeti! Így, az 1837-ben alapított Pasteis de Belém cukrászda ma is fogalom. Könnyű megtalálni, hiszen csak a kígyózó turistaáradatot és a finom illatot kell követni a Belém-torony megnézése után. Az üzlet gyönyörű, mert megőrizték az eredeti berendezési tárgyakat, pénztárgépeket és azok elődeit, az egyedi stílust és a miliő a 19. századot idézi.

Tudta, hogy a Belém-torony nem más, mint egy a 16. században épült gazdagon díszített erőd, ami ma már a Világörökség része? A Torre de Belém a nagy portugál felfedező, Vasco da Gama emlékére és Portugália nagyságának hirdetésére épült, I. Mánuel portugál király megbízásából természetesen Mánuel stílusban.

Tudta, hogy a Mánuel stílus a gótika egyfajta portugál változata némi kora reneszánsz felhanggal?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

2 Tovább

Ahol Horthy haláláig élt

A II. világháború után emigrációba kényszerülő Horthy Miklós 1948-ban kérte letelepedését Bajorországtól, Svájctól és az Egyesült Államoktól, de érthető okok miatt mindenhol zárt ajtókra talált.

Így maradt Portugália, ahol 1949-ben a fasiszta diktátor Salazar örömmel, tárt karokkal fogadta.

Lakóhelye - egészen 1957-ben bekövetkezett haláláig – a csodás tengerparti üdülőhely Estoril lett, a festői, Lisszabon melletti kisváros. A képen látható villában lakott feleségével, amely az ablakok díszítésé alapján is látható, hogy jelenleg óvodaként működik.

Tudta, hogy António de Oliveira Salazar 1932-től egészen 1968-ig Portugália diktátora volt? Estado Novo néven illetik az általa létrehozott autoriter (tekintélyelvű) diktatúrát, amely párhuzamosan a német, olasz és spanyol hasonló rendszerekkel egy időben alakult ki.  A két világháború között jött létre és a következő 50 évben meghatározta Portugália államberendezkedését.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

8 Tovább

A villamossal kihagyott ziccer

Avagy a  lisszaboni kis sárga őrület

Van mit tanulnunk a lisszaboniaktól. Hiszen ami az egyik főváros jelképe, az a másikban a jellegtelenségbe süpped. Szálljunk fel most a lisszaboni 28-as villamosra és nézzük meg mi tette naggyá a portugálok kis sárgavillamosát!

Zötykölődjünk együtt ezen a hangulatos és cseppet sem izgalommentes úton. Könnyen meg lehet állapítani, hogy rajtunk kívül ki még a turista és nemcsak a nyakban lógó fényképezőgépből! Hiszen utunk során, minden egyes szűk utcácskában, ahol a kocsiktól már-már mérhetetlen távolságra haladunk el vagy utolsó pillanatban ugrik el az útból egy vakmerő járókelő, az utasokból elfojtott sziszegések tör elő. A helyiek pedig nagy nyugalommal nyugtázzák ezt a mindennapi rutint.

A 140 éves, dombról le és dombra fel száguldó, kanyargó villamosról  - portugál neve: electricos - beköszönhetünk egy-egy lakásba vagy könnyedén megérinthetjük a házak falait, mert az ablakok nyitottak. Ezt az élményt, a maga 30 megállójával mindössze 1,5 euróból magunkénak tudhatjuk. Csodás az útvonal, hiszen Lisszabon legszebb részei – például a Sao Jorge vár, a gyönyörű panorámát adó Miradouro das Portas do Sol - mellett halad el.

Így kanyarog a kis sárga 28-as lisszaboni villamos: itt.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook  oldala

 

 

 

 

0 Tovább

Tengerparti kaland - Portugália ránk vár!

Hangulatjavító képek esős időre: repüljünk a nyáridéző képek láttán Portugáliába!

Látkép: Nazaré tengerpartja. Békebeli a hangulat, csodás tengerpart, kristálytiszta víz.

Portugália a szörfösök Mekkája is. Ezen a partszakaszon akkora a szél ereje, hogy nehéz megtartani saját egyensúlyunkat.

Tudta, hogy a portugálok tengerparti programja abból áll, hogy hangulatos kis szövetbungalókban beszélgetnek a homokos parton és csak bokáig gázolnak bele a vízbe? Ennek oka az, hogy az Atlanti-óceán még nyár közepén is hideg. Maximum a skandináv viszonyokhoz szokott turisták úsznak az óceánban, a portugálok csodálkozó tekintetétől kísérve.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

0 Tovább

A portói bor csapdája

Portugália második legnagyobb városában, Portóban minden a bor körül forog. Itthon is sokat hallani az igazi portóiról, így felettébb izgalmas élménynek ígérkezett az egyik leghíresebb pincészet meglátogatása.

A bemutatott nagy múltú - 1820-ban alapított - Graham pincészet neve nemigen cseng „portugálosan”. Az ok, hogy alapítói a skót származású Graham testvérpár voltak és a Portóban lévő pincészetek jó része ma is brit kézben van. Erre ékes bizonyíték, a II. Erzsébet tiszteletére kialakított kis Graham borszentély, melyben az 1952-es koronázás gyémántjubileumára készült borkülönlegesség is megcsodálható, csillagászati ára miatt persze csak virtuálisan.

A portói Portugáliában készül, mégis mára az angolok nemzeti italává is vált. Kíváncsiságtól vezérelve álltunk a kóstolás elébe és egyben eljött a nagy meglepetés ideje is!

Villányi és szekszárdi száraz vörösborokon szocializálódott érzékszerveinknek óriási meghökkenésben volt része. Nem a megszokott zamatot éreztük, attól sokkal intenzívebb, édesebb, alkoholosabb ízben volt részünk. De mi okozza ezt a jelentős különbséget? A portói a likőrborok családjába tartozik, ugyanis a borhoz brandyt adnak, amelynek eredménye egy 20% alkoholtartalmú nedű.

Századokkal ezelőtt azért volt szükség erre az újításra, mert a portugál hajósok sok időt töltöttek a tengeren. Viszont sokszor előfordult, hogy a hajóutakra vitt bor megromlott, így egy hirtelen ötlettől vezérelve brandyvel emelték a bor alkoholtartalmát, így kerülve el a nemkívánatos beecetesedést.

Tudta, hogy háromféle portóit különböztetünk meg?

  1. Porto Branco, amely fehér szőlőből készül.
  2. Porto Ruby amely kékszőlőből készült és maximum 5 évig érlelt.
  3. Porto Tawny, amely szintén kékszőlőből készült, de több mint 5 évig érlelt.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek