A cím alapján gondolhatnánk arra is, hogy most egy újabb fantasztikus mosóporról lesz szó. De kivételesen nem ez a helyzet, mert az állatvilágba teszünk egy kitérőt, hiszen két foltos nagymacska világába kalandozunk.

A leopárd vs. jaguár

Csodaszép ragadozók, amelyek között laikus szemmel alig tudunk különbséget tenni, bár egészen eltérő helyen, teljesen más földrészen őshonosak. Íme, néhány könnyen megjegyezhető megkülönböztető szempont:

A jaguár Közép- és Dél-Amerikában él, teste tömzsibb, farka rövidebb, feje és álkapcsa is erőteljesebb. A veszélyes nagymacska sokkal robosztusabb leopárd rokonához képest.

Tudta, hogy a jaguár szó Dél- és Közép-Amerika őslakosaitól ered, melynek jelentése: ami egy ugrással leterít.

A leopárd Afrikában és Ázsiában él, farka hosszabb, teste karcsúbb, feje pedig keskenyebb. Ezek a tulajdonságok kecsesebb megjelenést kölcsönöznek a ragadozónknak. Nagyon érdekes, hogy azokat a leopárdokat, amelyek Ázsiában élnek párducnak hívják.

Tudta, hogy a leopárdok miatt Ázsiában a kutyákat éjszakára ketrecben kell zárni?

Közös jellemzőjük, hogy mindkét állat bundája foltos, de a foltok mintázata eltérő, amely segíthet bennünket a beazonosításban. Legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a jaguár bundájának mintázatában egy pöttyre emlékeztető folt van. Míg ez a pontszerű motívum a leopárd bundájáról hiányzik. Mindkét nagymacskára jellemző, hogy egyes példányok színe messziről feketének tűnik, közelebbről nézve azonban abban is felfedezhetőek a jellegzetes foltok.

Jaguár:

Leopárd:

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala