A világhódító babérokra törő portugálok az 1510-es években elfoglalták Goát. Egészen egyszerűen elvették az araboktól. Nem is igazán tudták milyen kincs van a kezükben, hiszen később a mai portugálok által rossz húzásnak ítélt akcióval a briteknek tálcán kínálták fel Indiát.

Történt ugyanis, hogy 1661-ben II. Károly angol király (1630-1685) és Braganzai (Bragancai) Katalin (1638-1705) portugál hercegnő házasságot kötöttek. Katalin nem számított különösebben szépnek, így hozományként nagyobb értéket vitt a házasságba. A portugálok választása az akkor még jelentéktelennek ítélt Goára és a Mumbai (korábbi Bombay) környékére esett.

Ez nagy hiba volt! Ezzel az érdekházassággal hullott az angolok ölébe először Goa, Mumbai és a környező szigetek, majd később egész - a brit korona ékkövévé lett - India.

A portugálok ezt a történetet a mai napig fájdalommal kevert csalódottsággal mesélik, és óriási baklövésnek tartják.

Tudta, hogy Goa – a maga 1,2 millió lakosával - India legkisebb állama és Mumbai (Bombay) létszáma már elérte a 13 milliót?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala