Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

TEA az angolok csúsztatása

Míg Ázsiában már évezredeken keresztül népszerű ital volt a tea, Európa csupán a 16. században fedezte fel. A portugál utazók ismerték meg először és közvetítésükkel került Velencén keresztül Európába.

 

A kezdetben luxuscikknek számító teát a hollandok kezdték el Kínából importálni, a Holland Kelet-indiai Társaság hajói szállították és így terjedt el Londontól, Párizsig. Csak a felső társadalmi rétegek fogyasztották, majd ahogy egyre nagyobb mennyiségben hozták be, az ár csökkenésével  mind többen engedhették meg maguknak.

 

Kínában chá-nak nevezték a teát, ezt vették át később Portugáliában és sok ázsiai országban is (pl.: Oroszország: csáj).

A tea nem más, mint egy műszó: Transportation of hErbs Aromatic. A herbs, erbs-nek ejtendő és csak az e hang maradt fenn a köznyelvben. Így került a ládákra az égetett nyomat: TEA

 

A tea hamarosan népszerű itallá vált Hollandiában, majd Nyugat-Európában (bár csakis a gazdagok körében). Az angolok, mint általában, gyanakodva kezelték az új, Európa-szerte trendi italt, és csupán a 17. század közepén barátkoztak meg vele. Az első londoni kávéház (amely 1652-ben nyílt meg) menüjén már szerepelt a tea, kínai ital névvel, de még mindig nem volt különösen népszerű.

1661-ben II. Károly angol király a portugál hercegnőt, Catherine of Braganzát, vette el feleségül, aki szenvedélyes teafogyasztó volt. Ő ismertette meg és barátkoztatta meg az angol udvart a teával.

 

A portugálok előszeretettel mesélnek egy történetet, arról hogyan terjedt el Angliában is a tea és a teázás szeretete:

II. Károly „nagy természetéről” volt híres. Minden reggel és délután 4 órakor felsorakozatta az udvarhölgyeket és választva közülük egyet elvonultak együtt egy kis fakultatív programra. Ezt nem nézte jó szemmel felesége - Catherine of Braganza - és egy apró, de hatásos trükköt alkalmazott. Parancsot adott udvarhölgyeinek, hogy minden nap 4 órakor jelenjenek meg nála, és egy hosszúra nyújtott, közös chá elfogyasztása közben vitassák meg a világ dolgait (akkor még a tea elnevezés nem született meg). Ezzel teljesen áthúzta férje terveit, aki így kénytelen volt a délutáni légyottokról lemondani és még csak nem is reklamálhatott!. Mivel az udvarhölgyek között sok volt az angol, ezt az új szokást átadták az otthoniaknak, a szigetország lakóinak is.

 

Valójában Catherine of Braganza történelmet írt, mert azóta a tea, más néven cuppa, az angolok legkedveltebb itala. A “tea break” a mindennapok legfontosabb része, amikor az angolok isznak egy “nice cup of tea”-t, mellette egy-két kekszet majszolva.

 

A magyar médiában és köztudatban néhány helytelen információ terjedt el az angol teázást illetően:

Az Ötórai tea - az afternoon tea magyar fordítása. Az angol délutáni teázás azonban 3-4 óra között történik, többnyire 4-kor. A félreértés okozója talán az, hogy az alsóbb társadalmi rétegek tea-nek nevezik a vacsorát, amit este 5-6 óra között fogyasztanak.

Az angol délutáni teázás (afternoon tea) valójában egy uzsonna. Legenda szerint, a 19. század elején, Anna Maria Russel (a hetedik bedfordi hercegnő) rendszeresen éhes volt ebéd és vacsora között, így megkérte a cselédjét, hogy a délutáni tea mellé készítsen egy szendvicset - Lord Sandwich ekkor már népszerűvé vált. Ez a szokás elterjedt az arisztokrácia körében, és a szendvicsek mellé hamaroson mini süteményeket is tálaltak és kialakult az 5 órai tea szertartása.

Néhány évtizeden belül a délutáni teázás a felső- és középrétegekbe tartozó családok mindennapos étkezésének fontos részesévé vált. A II. világháború után azonban csökkent a népszerűsége, elsősorban azért, mert egyre több nő állt munkaviszonyba. A hagyományos angol délutáni tea szállodák, teázók specialitása lett, otthon csupán vendégváró vagy ünnepi alkalmakra készítettek igazi afternoon tea-t.

Az angol délutáni teázás jelenleg reneszánszát éli - már nem csupán a nyugdíjasok napi fénypontja, hanem sokan szerveznek baba-mama, baráti és családi összejöveteleket nosztalgikus teázással kombinálva, amit tea-party-nak is neveznek (ennek előnye, hogy nem kell komolyan főzőcskézni, és a vendégek csupán 1-2 órát maradnak).

Köszönet az információért Monos Jánosnak.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

7 Tovább

Portugál malőr vs. angol mák

A világhódító babérokra törő portugálok az 1510-es években elfoglalták Goát. Egészen egyszerűen elvették az araboktól. Nem is igazán tudták milyen kincs van a kezükben, hiszen később a mai portugálok által rossz húzásnak ítélt akcióval a briteknek tálcán kínálták fel Indiát.

Történt ugyanis, hogy 1661-ben II. Károly angol király (1630-1685) és Braganzai (Bragancai) Katalin (1638-1705) portugál hercegnő házasságot kötöttek. Katalin nem számított különösebben szépnek, így hozományként nagyobb értéket vitt a házasságba. A portugálok választása az akkor még jelentéktelennek ítélt Goára és a Mumbai (korábbi Bombay) környékére esett.

Ez nagy hiba volt! Ezzel az érdekházassággal hullott az angolok ölébe először Goa, Mumbai és a környező szigetek, majd később egész - a brit korona ékkövévé lett - India.

A portugálok ezt a történetet a mai napig fájdalommal kevert csalódottsággal mesélik, és óriási baklövésnek tartják.

Tudta, hogy Goa – a maga 1,2 millió lakosával - India legkisebb állama és Mumbai (Bombay) létszáma már elérte a 13 milliót?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Ahol II. Erzsébet feltöltődik

Az ezer éven át épített kastély ma is csodálatra méltó és II. Erzsébet, ha csak teheti, a windsori kastélyban tartózkodik, amely a legnagyobb ma is lakott kastély a világon. Érzelmi kötelék is köti Windsorhoz, hisz szinte teljes gyermekkorát itt töltötte testvérével, Margit hercegnővel. Az impozáns épületegyüttes 45.000 négyzetméteren fekszik Berkshire megyében.

Ott jártunkkor II. Erzsébet Windsorban tartózkodott, s előző nap egy szerencsés csoport tagjai lencsevégre is kapták azt a pillanatot, amikor kutyáival játszott a királynő. Nekünk sajnos nem sikerült, pedig ez az egyetlen hely ahonnan turistáknak esélye lehet élőben is látni korunk legnépszerűbb királyi sarjait.

A kastély együttes közepén helyezkedik el a körtorony, amelynek tövében csodálatos kis park található. Hangulatos kis pihenőhely, amely gondolom a látogatók távozása után a királyi család rendelkezésére áll.

A Szent György-kápolna a kastély szomszédságában található és nincs elzárva a látogatóktól, hisz ott jártunkkor is érkeztek Windsor város lakói az anglikán misére. Itt található a híres-hírhedt VIII. Henriknek és harmadik feleségének - Jane Seymournak - a sírja és II. Erzsébet minden közeli hozzátartozója (édesapja VI. György, édesanyja, testvére) is itt lett eltemetve.

Ez az épület ad otthon II. Erzsébet bennfentes windsori személyzetének. Itt lakik például a főszakács és a komornyik is. A legközelebbi alkalmazottak évi 100.000 font körüli fizetést kapnak és szigorú titoktartási kötelezettség terheli őket.

Windsor városa Londontól 34 km-re a Temze bal partján helyezkedik el az elit középiskolájáról híres Eton-nal pontosan szemben, 12500-an lakják. A szép kisváros, tele van virágokkal, aranyos üzletekkel és remek kávézókkal. Jellemző, hogy nem önti el a várost a sok királyi családra elékeztető roppant nélkülözhetetlen ajándéktárgy, a lakók próbálják az egyensúlyt megőrizni.

Tudta, hogy mi a különbség az anglikán mise és a katolikus misézés között? Leegyszerűsítve a teológus tudósok az mondják, hogy az anglikán egyház a formai dolgok tekintetében megőrizte a középkort, míg a katolikus liturgia változtatásra került a tridenti zsinat alkalmával.

Tudta, hogy mi II. Erzsébet titkos jele, ha meg akar valakitől szabadulni? A táskáját egyik kezéből a másikba teszi, ilyenkor az őt figyelők azonnal odalépnek és a megunt társalgót továbbterelik egy másik beszélgetőpartnerhez. De nagy a baj, ha Erzsébet leteszi a táskáját a földre, ez esetben a királynőt azonnal elviszik a helyszínről, udvariasság ide vagy oda.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek