Portugáliában járva kihagyhatatlan célpont Batalha városa (ejtsd: 'Batálya') amely a Világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostoráról és templomáról híres. Az 1388-1414-ig épített székesegyház szépsége tagadhatatlan. Kellemes sárga színben pompázik építőköveinek köszönhetően, ezt a hatást a nap fénye csak tovább fokozza.

 

Első pillanatra feltűnik, hogy a tervező tisztában volt a dramaturgia jelentőségével, hiszen egy óriási tér közepére helyezte el az épületegyüttest, ezzel megdöbbentő hatást gyakorolva minden utazóra, potenciális vagy gyakorló hívőre. Bár a kolostor szó hallatán nem ilyen gazdagon díszített komplexumra számítunk, hiszen itt az építésnél nem a visszafogottság volt a vezérmotívum.

 

Az építtetést I. János kezdte (1358-1433) - Tengerész Henrik édesapja -, aki az angol Lancaster házból származó Philippát vette feleségül, ezzel pedig a leendő székesegyház sorsa megpecsételődött, hiszen az angol gótika, mint stílus lett az irányadó.

 

Fordulat I. János halála után akkor következett be, mikor I. Mánuel (1469 1521) került hatalomra, és mint szinte minden ma figyelemre méltó portugál műemlék Mánuel stílusban épült tovább. Ez a stílus a gótika és a kora reneszánsz egyvelegét rejti, ahol a gazdag díszítés a meghatározó, tehát I. Mánuel a gótika nagy átalakítójának számít portugál földön.

 

Ekkor készült el a Királyi kerengő, viszont az ún. Befejezetlen kápolna egyedülálló módon, mind a mai napig nyitott maradt, a meg nem épített kupola valójában nem hiányossága, hanem ma már különlegessége a templomnak. A Portugália csipkekendője néven illetett rotunda (körtemplom) gyakran koncertek, előadások színhelyéül szolgál utánozhatatlan hangulatának köszönhetően.

 

Portugália csipkekendője kisfilmen: ITT

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala