Ha kézi szivarkészítésről van szó, elsőként mindenkinek a híres-neves kubai szivar jut eszébe. Pedig nem kell messzire mennünk, mert ez a hagyomány Európában is komoly múlttal rendelkezik. Toszkánában járva ismerkedjünk meg a Lucca közelében lévő szivargyárral és a benne működő szivarmanufaktúrával.

 

Csak a legjobbak kerülhettek a kézzel sodort szivargyártás közelébe. Mielőtt munkába állnának, másfél éves komoly képzésben kell részt venniük. Nagy megtiszteltetésnek számít, ha valakit a kézi szivarkészítő manufaktúrába helyeznek el.

A luccai szivar manufaktúrában dolgozóknak napi 500 db szivart kell elkészíteni, ami komoly koncentrációt igényel a dolgozóktól. Egész pontosan a nőktől, mert itt csak hölgyek dolgoznak. Itt a szivarkészítés női munkának lett kikiáltva, pedig higgyék el, nézni is fárasztó volt – a tőlük elvárt nagy szivarmennyiség tudatában – a monoton munkafolyamatot.

A szivar látható része a külső fedéllemez, ennek hibátlan, sérülésektől mentes levélnek kell lennie, ha a levél ezeknek a kritériumoknak nem felel meg, akkor a szivar belsejét kitevő töltelékanyag lesz belőle.

Nagyon szigorú minőségellenőrzésen mennek keresztül a kész szivarok. Mindenkinek saját, névvel ellátott fa tálcái vannak, amire a szivarokat helyezik és a műszak végén ellenőrzik a termékeket. Sok esetben készül selejt, de ez mégsem vész kárba, mert újra felhasználják későbbi gyártási folyamatban.

A munkakörülmények jók, igyekeznek a termet otthonossá, barátságossá tenni. Ennek ellenére elég nagy a zaj, amit az olasz hölgyek folyamatos csacsogása csak tovább erősít.

Nagyon erős, koncentrált dohányillat van, s kérdésemre a dolgozók egyöntetűen azt válaszolták, hogy közülük senki sem dohányzik vagy szivarozik, hiszen épp elég nap, mint nap ebben az illatban létezni. A gumikesztyű a káros anyagoktól védi őket, melyet gyakran cserélnek a biztonság kedvéért.

Tudta, hogy a szivarozás és a pipázás semmivel sem veszélytelenebb, mint a cigarettázás? Sőt! Mérések szerint egyetlen nagyobb szivarban egy doboz cigarettányi dohány tartalom van. Ez az oka, hogy heti egy szál szivar is függőséget okozhat.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatók meg – Vilagszep.hu Facebook oldala