Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így harcolj a magad Notre Dame élményéért!

Előzmény: Ahol a metró is szép - Útban a Notre Dame felé

Miután megnéztük a börtönt és a kápolnát is, egy rövid sétával átjutottunk a Notre Dame elé. Sajnos a látvány elsőre nem volt olyan megkapó, mivel az épület idén ünnepelte 850. születésnapját, így egy állványzat, és egy hatalma molinó takarta a tökéletes képet. Ettől függetlenül sikerült közelebb jutni, ahol már minden akadály nélkül láthattuk a tornyokat, és a bejáratot, bár az objektívbe így már nem fértek bele.

 

Notre Dame

A templomba ingyenesen lehet belépni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fizetnénk meg az árát időben. Mivel az épület híres, és lenyűgöző, így arra rengeteg turista kíváncsi a nap minden órájában, ameddig csak nyitva tart. Odaérkezésünkkor ráadásul éppen egy kivetítővel is kombinált misét készítettek elő, így a templom alapból is tele volt. Mire sikerült bejutni, addigra egy jó részét el is kerítették, ezért sajnos körbemenni, vagy fényképezni nem lehetett, mivel azzal megzavartuk volna az istentiszteletet.

 

Azt azonban mindenképpen a francia szervezés pozitívumaként értékeltük, hogy a mise ellenére be lehetett menni a templomba, csupán annyit kértek, táblákon keresztül, hogy lehetőleg mindenki maradjon csendben. A Miasszonyunk templom belülről is gyönyörű. Elképesztően hatalmas belső térrel rendelkezik, és két csodálatos, és gigantikus rózsaablakkal, melyek nem az harangtornyok felöli bejáratnál vannak, hanem az oldalhajók falát díszítik.

 

A templomból kilépve se legyünk restek és alaposan nézzük meg a kapukat, és a falakat. A faragások és kis szobrok ugyanis szinte teljesen elborítják az épületet, bőven biztosítva látnivalót a kíváncsiskodóknak. Sajnos az időből kicsúsztunk, így a harangtoronyba már nem sikerült feljutni. Ez ugyanis jóval előbb zár, mint maga a templom. Ha vesszük a fáradságot, és elsétálunk az épület hátuljához is, akkor nem csak gyönyörű építészeti megoldásokkal találkozhatunk, hanem egy aprócska kertet is felfedezhetünk. Ennek közepén egy gyönyörűen megmunkált kút található, ami a hatalmas templom árnyékában teljesen jelentéktelenné válik. A fényképeken sem igazán lehet észrevenni a szépségét, ám ha élőben látjuk, akkor érdemes egy kicsit rákoncentrálni, és azt vehetjük észre, hogy a Notre Dame díszítőelemei köszönnek vissza róla.

 

Maga a Cité

Miután elhagytuk a templomot, nem szerettünk volna nagyon gyorsan metróra szállni, elvégre Párizs egyik legősibb részén jártunk, így egy rövidebb sétát tettünk a szigeten. Senki ne számítson arra, hogy eldugott kerteket, vagy elfeledett szépségeket talál. A házak közül néhány valóban szépen van díszítve, de sajnos jellemzően újak, és egyszerűek az épületek. Azért mindenképpen megér egy rövid sétát, mert csak ekkor érzékelhetjük igazán, hogy milyen aprócska szigetről is van szó. Olyan pontja is akad, ahonnan mindkét partot látni lehet.

 

Attól függetlenül, hogy az épületek nem éppen a legdíszesebbek, azért az apró részletekre figyelnek a franciák is. Ilyenek a lámpaoszlopok. Elsőre az ember egyszerűen elsétál mellettük. Szépek, persze, hiszen háromkaros kandeláberek, de semmi több. Amikor azonban közelebb lépünk hozzájuk, akkor azt láthatjuk, hogy az oszlopokon aranyszínű szőlőkacs domborművek kanyarognak fölfelé. Ettől lesz különleges egy városrész, ezektől az apróságoktól. A Cité javára írható még az is, hogy bár a franciákról nem mondható el, hogy annyira figyelnének az utcák tisztaságára, a szigeten viszonylagos rend és nyugalom uralkodik.

 

Mikor beteltünk a látnivalókkal, és már a lábunkat sem nagyon éreztük, akkor visszasétáltunk a metróhoz, és hazáig meg sem álltunk. A szállásra érkezve megterveztük a következő napot, hiszen a kerteket és a diadalívet még nem láttuk. Folyt. köv.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

 

 

 

 

1 Tovább

Ahol a metró is szép - Útban a Notre Dame felé

Előzmény: Napóleon egója ma is fejbólintásra kényszerít
Érdekes módon a szigetre összesen egy metró megy be, a 4-es jelölésű. Van több olyan vonal is, amiről megközelíthető a hely, de ezeknél egy – egy hídon kell átsétálni, hogy eljuthassunk célunkhoz. Mi a metró mellett döntöttünk, így amikor leszálltunk a Cité állomáson, szembesülhettünk azzal, hogy már ez a megálló is milyen szépen el van készítve.

 

Conciergerie és a Sainte-Chapelle

A metróból kibukkanva az ember egy kis sétálóutca közepén találja magát, ahogy körülnéz, rögtön jön az első dilemma. Jobbra a Notre Dame csalogat, balra pedig a bíróság épülete. Alapvetően persze az előzőt lenne érdemes felkeresni, ha nem tudnánk, hogy milyen csodálatos szépséget rejtenek a törvényhozás robosztus fala.

 

A kérdést az segített eldönteni, hogy míg a Miasszonyunk templomba ingyen lehet bemenni, addig a másik két látványosság, vagyis a Conciergerie és a Sainte-Chapelle bizony belépős. Ráadásul itt is végig kell állni a sort, attól függetlenül, hogy az ember rendelkezik-e Paris Pass-al, avagy sem. Elsőnek a börtönt vettük górcső alá.

 

A Conciergerie hírességét annak köszönheti, hogy itt raboskodott Marie Antoinette, valamint Robespierre is. A lenyűgöző, félig földalatti csarnokon keresztülvágva juthatunk el a cellákig. Ebben a teremben az ember meglepődik, hogy vajon miért is van benne több, mint 8, egyenként is hatalmas kandalló, amíg a feliratokból meg nem tudja, hogy a hely eredetileg trónterem volt.

A cellák a végében találhatóak, amiket be is rendeztek, hogy könnyebben el lehessen képzelni az ott uralkodó viszonyokat. A nemes hölgy számára fenntartott „szoba” igazából nem is olyan kicsi. Egy mai, apró garzonlakás tökéletesen elférne benne, ám ha azt is számításba vesszük, hogy Versailles-ból került ide, akkor már egészen más a felállás. Ráadásul, mivel nemrég láthattuk a roppant palotát, így a mostani terem nem csak szegényesnek, hanem fullasztóan kicsinek is tűnik.

 

Ezzel így volt Marie Antoinette is, de mivel valamikori uralkodóról volt szó, így engedélyezték számára, hogy egy aprócska kertet tarthasson fenn a börtön udvarán, ami imádott Versailles-ára emlékeztette. Ezt a valóban kicsi, körbekerített kertecskét szintén meg lehet nézni. Kifelé arra megyünk, ahonnan jöttünk, így eltévedni egyszerűen nem lehet.

 

Néhány ajtóval távolabb beállhattunk abba a sorba, mely a híres Sainte-Chapelle templomhoz kígyózott. Mivel az épület a törvényhozás falain belül van, így bejutni csak komoly biztonsági átvizsgálás után lehet. Ha ez megvan, akkor átsétálhatunk magához a templomhoz.

Az épület kívülről is csodálatos, de sajnos ez nem tud érvényesülni a köré épült más falak miatt. Belülről azonban véletlenül sem okoz csalódást. A templom két szintes, az alsó sötétebb mivel jóval alacsonyabb a felsőnél. A plafont is kárpit borítja, és ami egy kissé illúzióromboló, a helység bal oldalán végig árusok vannak, akik a portékájukat (természetesen töménytelen Eiffel-tornyot, képeslapot, mini Notre Dame-ot és mindenféle kütyüt) kínálják.

 

Ha elindulunk felfelé, akkor meg kell küzdeni egy viszonylag keskeny csigalépcsővel, ami azonban nem hosszú. Készüljünk fel, mert az elénk táruló látvány egyszerűen döbbenetes. A templom felső részének falait ugyanis nagyjából két méter széles, és úgy 8 méter magas ólomüveg ablakok borítják.

 

Igazából a falat alig látni, olyan sűrűn sorakoznak egymás mellett. A templom egy része sajnos le volt zárva, mivel az ablakokat felújítják. De szerencsére egy részükkel már elkészültek, és az aprólékos munkának hála az egész termet beragyogta a különleges színjátékú fény. Ha sikerült elszakítani a tekintetünket az ablakokról, akkor egy kis kivetítőn azt is megnézhettük, hogy a felújítás hogyan zajlik. Bár érdekes volt a video, a hatalmas ablakok, és a terasz feletti elképesztő rózsaablak minden figyelmünket lekötötte.

 

Túlcsordulva a Sainte-Chapelle látványosságával nem is tudtam elképzelni, hogy lehet ebben a városban olyan templom, ami felveheti a versenyt ezzel a szépséggel, egészen addig, amíg meg nem pillantottam a Notre Dame-ot. Folyt. köv.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook  oldala

 

 

 

 

 

0 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek