Portugália második legnagyobb városában, Portóban minden a bor körül forog. Itthon is sokat hallani az igazi portóiról, így felettébb izgalmas élménynek ígérkezett az egyik leghíresebb pincészet meglátogatása.

A bemutatott nagy múltú - 1820-ban alapított - Graham pincészet neve nemigen cseng „portugálosan”. Az ok, hogy alapítói a skót származású Graham testvérpár voltak és a Portóban lévő pincészetek jó része ma is brit kézben van. Erre ékes bizonyíték, a II. Erzsébet tiszteletére kialakított kis Graham borszentély, melyben az 1952-es koronázás gyémántjubileumára készült borkülönlegesség is megcsodálható, csillagászati ára miatt persze csak virtuálisan.

A portói Portugáliában készül, mégis mára az angolok nemzeti italává is vált. Kíváncsiságtól vezérelve álltunk a kóstolás elébe és egyben eljött a nagy meglepetés ideje is!

Villányi és szekszárdi száraz vörösborokon szocializálódott érzékszerveinknek óriási meghökkenésben volt része. Nem a megszokott zamatot éreztük, attól sokkal intenzívebb, édesebb, alkoholosabb ízben volt részünk. De mi okozza ezt a jelentős különbséget? A portói a likőrborok családjába tartozik, ugyanis a borhoz brandyt adnak, amelynek eredménye egy 20% alkoholtartalmú nedű.

Századokkal ezelőtt azért volt szükség erre az újításra, mert a portugál hajósok sok időt töltöttek a tengeren. Viszont sokszor előfordult, hogy a hajóutakra vitt bor megromlott, így egy hirtelen ötlettől vezérelve brandyvel emelték a bor alkoholtartalmát, így kerülve el a nemkívánatos beecetesedést.

Tudta, hogy háromféle portóit különböztetünk meg?

  1. Porto Branco, amely fehér szőlőből készül.
  2. Porto Ruby amely kékszőlőből készült és maximum 5 évig érlelt.
  3. Porto Tawny, amely szintén kékszőlőből készült, de több mint 5 évig érlelt.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala