Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az egyház a tetőn spórolt?!

Portugáliában járva kihagyhatatlan célpont Batalha városa (ejtsd: 'Batálya') amely a Világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostoráról és templomáról híres. Az 1388-1414-ig épített székesegyház szépsége tagadhatatlan. Kellemes sárga színben pompázik építőköveinek köszönhetően, ezt a hatást a nap fénye csak tovább fokozza.

 

Első pillanatra feltűnik, hogy a tervező tisztában volt a dramaturgia jelentőségével, hiszen egy óriási tér közepére helyezte el az épületegyüttest, ezzel megdöbbentő hatást gyakorolva minden utazóra, potenciális vagy gyakorló hívőre. Bár a kolostor szó hallatán nem ilyen gazdagon díszített komplexumra számítunk, hiszen itt az építésnél nem a visszafogottság volt a vezérmotívum.

 

Az építtetést I. János kezdte (1358-1433) - Tengerész Henrik édesapja -, aki az angol Lancaster házból származó Philippát vette feleségül, ezzel pedig a leendő székesegyház sorsa megpecsételődött, hiszen az angol gótika, mint stílus lett az irányadó.

 

Fordulat I. János halála után akkor következett be, mikor I. Mánuel (1469 1521) került hatalomra, és mint szinte minden ma figyelemre méltó portugál műemlék Mánuel stílusban épült tovább. Ez a stílus a gótika és a kora reneszánsz egyvelegét rejti, ahol a gazdag díszítés a meghatározó, tehát I. Mánuel a gótika nagy átalakítójának számít portugál földön.

 

Ekkor készült el a Királyi kerengő, viszont az ún. Befejezetlen kápolna egyedülálló módon, mind a mai napig nyitott maradt, a meg nem épített kupola valójában nem hiányossága, hanem ma már különlegessége a templomnak. A Portugália csipkekendője néven illetett rotunda (körtemplom) gyakran koncertek, előadások színhelyéül szolgál utánozhatatlan hangulatának köszönhetően.

 

Portugália csipkekendője kisfilmen: ITT

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Tavasz buciba töltve

Hozzávalók:


Tésztához
80 dkg liszt 5 dkg élesztő 1 evőkanál cukor 5 dl tej 1 csapott evőkanál só 2 dl étolaj (NEM kell bele tojás!)


Töltelékhez
:
sonka kockára vágva (30 dkg), 2 db lilahagyma, 2 db kukorica konzerv, sajt reszelt (25-30 dkg), 2 db fokhagymagerezd, 1 db nagy tejföl, bacon kockára vágva


Tetejére:
2 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája, szezámmag (lehet lenmag és társai is)


Elkészítés:


1 dl langyos tejben (tegyünk bele 1 csipet cukrot) felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk.

Konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük (40 perc-1 óra).
Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk a sonkát, bacont, hagymát, kukoricát, sajtot és feltekerjük, éles késsel háromszögekre vágjuk.


Megkenjük a tetejét tejföl és tojássárgája keverékével, majd háromszögeket vágunk belőle (én itt most fordítottam, előbb vágtam fel, és utána kentem meg ez így is-úgy is működik). A tetejére szezámmagot szórunk és 180 fokon 15-20 percig sütjük. Jó étvágyat!

Érdekes videók: ITT

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

Kreatív munkatársak: Gombás Viktória és Gombás Andrea

0 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek