Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Úsztatott kacsamáj Kleopátra módra

Az ókor híres női uralkodója Kleopátra nagy gondot fordított saját külseje ápolására. A legenda szerint minden nap mézes – szamártejes fürdőt vett. Miért ne úsztathatnánk hát mi is meg a tavaszi vas- és magnéziumpótlás jegyében frissen vásárolt kacsamájunkat?

Ismerjük meg ezt a nagyon finom és egyszerűen elkészíthető lengyel eredetű receptet!

Hozzávalók:

0,7 kg kacsamáj

kacsazsír

3-4 db hagyma

bors

paprika

1-1,5 dl tej

A hagymát a kacsazsírban üvegesre pároljuk, majd belehelyezzük a kacsamájat. Megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, és aztán megfordítjuk a kacsamájat. Majd öntsük a serpenyőbe a tejet és együtt süssük készre. A sót és a paprikát a készítés utolsó szakaszában adjuk hozzá. Fogyaszthatjuk rizzsel is, de kenyérrel mártogatva az igazi. A megmaradt hagymás-tejes kacsazsír másnap reggel pirítósra kenve fantasztikus. Jó étvágyat!

Tudta, hogy Kleopátra – a legendával ellentétben - nem volt különösebben szép? Külsejére nagy gondot fordított, néha extrémnek számító testápolási szokásai legendássá váltak. Mestere volt a sminkelésnek is, amivel kompenzálta testi adottságait (nagy orr, karakteres arc).

Ennek ellenére nagy vonzerővel és műveltséggel bírt, ami éles elmével és dicsőségvággyal párosult. Ő volt a Ptolemaiosz dinasztia utolsó uralkodója, aki egyben Egyiptom utolsó fáraója címet is birtokolja (i.e. 69- i.e. 30).

Görög létére uralkodó családjában egyedüliként megtanulta az egyiptomi nyelvet. Tragikus módon csak 39 évet élt, öngyilkosságba menekülve megakadályozta, hogy legyőzöttként és megalázva végighurcolják Róma utcáin. Szerette volna, ha neve örökké fennmaradna és elmondhatjuk, hogy célját elérve még halálával is saját mítoszát táplálta.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

Kleopátra valódi arca:

 

 

 

 

0 Tovább

Veszedelmes és kivehetetlen foltok

A cím alapján gondolhatnánk arra is, hogy most egy újabb fantasztikus mosóporról lesz szó. De kivételesen nem ez a helyzet, mert az állatvilágba teszünk egy kitérőt, hiszen két foltos nagymacska világába kalandozunk.

A leopárd vs. jaguár

Csodaszép ragadozók, amelyek között laikus szemmel alig tudunk különbséget tenni, bár egészen eltérő helyen, teljesen más földrészen őshonosak. Íme, néhány könnyen megjegyezhető megkülönböztető szempont:

A jaguár Közép- és Dél-Amerikában él, teste tömzsibb, farka rövidebb, feje és álkapcsa is erőteljesebb. A veszélyes nagymacska sokkal robosztusabb leopárd rokonához képest.

Tudta, hogy a jaguár szó Dél- és Közép-Amerika őslakosaitól ered, melynek jelentése: ami egy ugrással leterít.

A leopárd Afrikában és Ázsiában él, farka hosszabb, teste karcsúbb, feje pedig keskenyebb. Ezek a tulajdonságok kecsesebb megjelenést kölcsönöznek a ragadozónknak. Nagyon érdekes, hogy azokat a leopárdokat, amelyek Ázsiában élnek párducnak hívják.

Tudta, hogy a leopárdok miatt Ázsiában a kutyákat éjszakára ketrecben kell zárni?

Közös jellemzőjük, hogy mindkét állat bundája foltos, de a foltok mintázata eltérő, amely segíthet bennünket a beazonosításban. Legkönnyebben úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy a jaguár bundájának mintázatában egy pöttyre emlékeztető folt van. Míg ez a pontszerű motívum a leopárd bundájáról hiányzik. Mindkét nagymacskára jellemző, hogy egyes példányok színe messziről feketének tűnik, közelebbről nézve azonban abban is felfedezhetőek a jellegzetes foltok.

Jaguár:

Leopárd:

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

1 Tovább

Így vágj jó képet a húsvéthoz!

Az utóbbi években a húsvéthoz kapcsolódó egyes szokások nem arattak nagy sikert a gyengébb nem körében. Egész komoly tömeget képeznek a locsolás elől menekülő, ajtót nem nyitó, otthonról elmenő, családos kirándulást választó lányok és asszonyok. Talán visszanyerheti a húsvét korábbi játékos oldalát, ha a kreatív és kézügyességet igénylő oldalát emeljük ki.

Íme, egy hangulatjavító képes példa az egyedi kézműves díszek készítésére.

1. lépés: A lefertőtlenített tojást nagyon óvatosan egy vastagabb hústűvel kiszúrjuk (kopogtatva). Miután kifújtuk – kell hozzá a jó tüdő – meleg vízzel átmossuk és hagyjuk kiszáradni.

2. lépés: Ha jól kiszáradt, már nem csöpög belőle a víz, akkor egy hurkapálcára vagy saslik pálcára felhelyezzük, mert így könnyebb lesz a festés. Fehér vagy sárga színű akril festékkel (a tojás színétől függően) egy rétegben lealapozzuk. Ha nem fed eléggé, még egyszer alapozzuk le és várjuk meg, hogy megszáradjon. Az ecset legyen szélesebb és laposabb, amit mindig vízbe beáztatva tartsunk. Tipp: legyen mellettünk mindig egy pohár víz és több ecset is.

3. lépés: Válasszunk tetszés szerint szalvétát, talán az apró virágminták mutatnak a legjobban. Vágjuk körbe a mintánkat, a szélére hagyjunk rá egy kicsit, nem kell közvetlenül körbevágni a mintát. Háromrétegű szalvéta esetén csak az utolsó réteget távolítsuk el, óvatosan dolgozzunk vele, el ne szakadjon.

4. lépés: Ha kivágtuk a kis virágunkat decoupage ragasztólakk használatával ragasszuk fel a mintát. A tojást kenjük be a kívánt helyen a ragasztónkkal (ne a minta hátoldalát). A ráillesztés után óvatosan húzzuk át az ecsetet a mintán, hogy szépen rásimulhasson.

5. lépés: A ragasztó hatására a minta tejfehér lesz, de száradás után átlátszóvá válik. Készíthetünk akasztót is rá, vékony szalagot is átfűzhetünk rajta vagy egész egyszerűen a hurkapálcán is hagyhatjuk és a virágágyást díszíthetjük vele.

Kreatív munkatársak: Gombás Viktória és Gombás Andrea

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

2 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek