Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A portói bor csapdája

Portugália második legnagyobb városában, Portóban minden a bor körül forog. Itthon is sokat hallani az igazi portóiról, így felettébb izgalmas élménynek ígérkezett az egyik leghíresebb pincészet meglátogatása.

A bemutatott nagy múltú - 1820-ban alapított - Graham pincészet neve nemigen cseng „portugálosan”. Az ok, hogy alapítói a skót származású Graham testvérpár voltak és a Portóban lévő pincészetek jó része ma is brit kézben van. Erre ékes bizonyíték, a II. Erzsébet tiszteletére kialakított kis Graham borszentély, melyben az 1952-es koronázás gyémántjubileumára készült borkülönlegesség is megcsodálható, csillagászati ára miatt persze csak virtuálisan.

A portói Portugáliában készül, mégis mára az angolok nemzeti italává is vált. Kíváncsiságtól vezérelve álltunk a kóstolás elébe és egyben eljött a nagy meglepetés ideje is!

Villányi és szekszárdi száraz vörösborokon szocializálódott érzékszerveinknek óriási meghökkenésben volt része. Nem a megszokott zamatot éreztük, attól sokkal intenzívebb, édesebb, alkoholosabb ízben volt részünk. De mi okozza ezt a jelentős különbséget? A portói a likőrborok családjába tartozik, ugyanis a borhoz brandyt adnak, amelynek eredménye egy 20% alkoholtartalmú nedű.

Századokkal ezelőtt azért volt szükség erre az újításra, mert a portugál hajósok sok időt töltöttek a tengeren. Viszont sokszor előfordult, hogy a hajóutakra vitt bor megromlott, így egy hirtelen ötlettől vezérelve brandyvel emelték a bor alkoholtartalmát, így kerülve el a nemkívánatos beecetesedést.

Tudta, hogy háromféle portóit különböztetünk meg?

  1. Porto Branco, amely fehér szőlőből készül.
  2. Porto Ruby amely kékszőlőből készült és maximum 5 évig érlelt.
  3. Porto Tawny, amely szintén kékszőlőből készült, de több mint 5 évig érlelt.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Virágvonatokkal Hollandiába

Döbbenetes élmény Hollandiában Aalsmeer városában a Virágtőzsde látványa. Ilyen mennyiségű virágot egy térben látni fantasztikus élmény.


A világ legnagyobb fedett csarnokában zajlik a virágkereskedelem. Amerre a szem ellát, csak virágvonatokat lehet látni, külső szemlélőnek nagyon szövevényesnek tűnik a rendszer. Olyan, mintha egy óriási hangyabolyban járnánk! A kis vonatokat és kocsikat jelzőlámpák és táblák irányítják, ez is mutatja az épület nagyságát. Nézze meg kisfilmjeinket ITT! 


A virágbrókerek, ahogy a videón is látható, a tőzsdén megszokott módon licitálnak a termékekre. A virágok, amelyek elhaladnak előttük, előző nap még Kenyában fejlődtek. S aznap vagy legkésőbb másnap már az üzletekben lesznek. Így a vétel, kereskedelem is gyorsan zajlik. Csak addig látják az árut, amíg elhalad előttük a kocsikon, s addig kell megtenni a liciteket, kb. 4 másodperc van a döntésre.


Az a különleges rendszerben, hogy a licitek felülről indulnak. Így aki nagyobb mennyiségű virágot akar venni, az kénytelen magasabb árat adni értük. Ugyanis, ha alacsonyabb az ár, akkor meg kell küzdenie a többi virágbrókerrel, s akkor már nem tud olyan mennyiséget vásárolni.

 

Tudta, hogy Hollandiában 18 millió kerékpár jut a 16 milliónyi lakosra? A bicikli nagyhatalomságnak hátulütője is van. Nagyon sok kétkerekűnek nyoma vész, évente kb. félmillió darab talál keresetlen gazdára. Ezért jellemző, hogy kissé szakadt bicajokkal járnak a hollandok, bízva abban, hogy járgányuk senkinek sem fog megtetszeni. A képen lévő darab ugyan nem a visszafogottságáról híres, de a „muszáj lefényképezni” kategóriába esett.

 

Tudta, hogy a történelemtudomány mai állása szerint szélmalmokat először a perzsák építettek? Európába a keresztes hadjáratokból hazatérők révén került. A nemzeti jelképpé lett szélmalmok közül sok elpusztult az idők során, mivel fából készültek. A megmaradtakat igen nagy becsben tartják, jelenleg 1035 db van belőlük Hollandiában.

 

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

0 Tovább

A középkori Manhattan

Méltán hívják a Tornyok városának a Toszkána szívében elhelyezkedő San Gimignano városát. A középkori felhőkarcolóiról híres város ókori etruszk alapokra épült és az egykori városfal ma is látható.

A 12. századtól kezdődően a kor tehetős nemesei és polgárai gazdagságuk szimbólumaként magas tornyokat emeltek. Ezek a kőkomplexumok lakótornyok is voltak egyben, nemcsak presztízsépületek, erődítmények.

Ennek az lett a következménye, hogy az extra magas épületek hirtelen megszaporodtak a városban, mert szinte minden polgár demonstrálni szerette volna gazdagságát és fontosságát. Az építkezésbe olyannyira belelovalták magukat, hogy San Gimignano látképe hamarosan sűrűn álló, égbe szökő tornyokkal tarkított lett.

A város vezetőinek hamarosan törvényben kellett rögzíteni, hogy a Városháza épületének kell a legmagasabbnak lennie és az összes többi csak utána következhet. De a lelkes építkező családok nem estek ennek hallatán kétségbe, leleményes módon megtalálták a kiskaput. Megszületett a megoldás: egyszerre két tornyot építettek, melyek együttes magassága már meghaladta a Városháza tornyát.

A lakótornyok érdekessége, hogy a konyhát a legfelső szinten helyezték el. Ennek praktikus oka volt, ugyanis a konyha volt a legvalószínűbb gócpont tűz esetén. Így a bennlévőknek még volt lehetősége lefelé menekülni a középkori felhőkarcolóból.

Tudta, hogy 70 torony díszítette egykor a várost? Ma azonban ebből csak 13 db áll. A legmagasabb a Városháza tornya (Grossa), amely 54 méter magas.

Tudta, hogy a San Gimignano nevét Szent Geminianus püspökről kapta, aki megvédte a lakosságot a hun támadásoktól?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

1 Tovább

Coming out a 17. században

A kis Eugen von Savoyen herceg, ahogy mi ismerjük Savoyai Jenő, Párizsban látta meg a napvilágot 1663-ban. Bár olasz származásúak voltak szülei ő már francia főnemesként élhette mindennapjait. Nagy álma az volt, hogy a hadsereg berkein belül érvényesüljön. Erre úgy tűnt minden esélye meg is volt hazájában, hiszen már édesapja is a francia királyi hadsereg tábornoka volt.

Szép karrier állt előtte a hadseregben, de egy váratlan fordulat közbeszólt. Korának kivételezett celebjeként - roppant merész módon - nyíltan felvállalta másságát.  Ez még nem is lett volna gond, de az alacsony termetű és igen vehemens Savoyai Jenő ettől jóval tovább ment. Egyértelmű érdeklődésével rámenős módon szó szerint zaklatta katonatársait. Ez volt az, amit a hadseregben már nem tűrtek el.

Így történt, hogy a fiatal Savoyai Jenőt Franciaországban eltanácsolták a hadseregből, és kicsit ironikus módon javasolták neki, hogy lépjen inkább a papi pályára. Ő ezt nem tartotta olyan jó ötletnek, így egyértelművé vált számára, hogy hazájában már nem fog tudni érvényesülni. Azonban fűtötte a becsvágy és úgy döntött más irányba tereli, cseppet sem szokványos életét.

Sértettsége okán 1683-ban el is hagyta hazáját, a Habsburg Birodalom égisze alatt építette fel hihetetlen karrierjét. Hadi sikerei révén, mely a török elleni sikeres harcokban csúcsosodott ki, óriási vagyonra tett szert. Neki köszönhető, hogy Bécs, Európa jelentős hatalmi központja lett.

Eugen von Savoyen francia főnemesből lett a Habsburgok legfőbb hadvezére, aki a törökkel vívott csaták hőse volt, mesés kincsei pedig korának leggazdagabb emberévé tették. Élete 1736-ban ért véget agyvérzés következtében. Halála után, mivel örököse nem volt, hihetetlenül nagy vagyona az uralkodóra szállt vissza.

Szerette a pompát, melyet anyagi helyzete lehetővé is tett. Az egyik leghíresebb kastélya a bécsi Belvedere.  A másik, szintén káprázatos, 50 hektáron fekvő komplexum a képeken is látható Schloss Hof kastély. Ez volt a kedvenc palotája volt, amit nyári rezidenciaként használt.

A kastély az alsó ausztriai Schlosshof településen található és 2002-ben felújításon esett át az igen leromlott állapotú épületegyüttes. Mára régi pompájában látható a Bécs közelében lévő barokk palota és parkja, amely remek kirándulási lehetőséget kínál. Előzetes egyeztetéssel magyar idegenvezetőt is lehet igényelni.

Tudta, hogy a ráckevei kastélyt is Savoyai Jenő építtette?

Tudta, hogy kitüntette figyelmével XIV. Lajos, a Napkirály is? A rossz nyelvek szerint több is volt közöttük, mint barátság.  Az egyik pletyka szerint szerelmi viszony volt köztük, a másik hír szerint viszont a Napkirály törvénytelen gyermeke volt Savoyai Jenő, ezért is bírta a Napkirály kitüntető figyelmét a fiatal Eugen.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatók meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

 

 

 

 

 

0 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek