Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezt is Leonardo találta fel?

Leonardo da Vinci a toszkán Vinci település melletti tanyán született 1452-ben. A neve is innen ered: Leonardo, aki Vinciből származik. Édesanyja egyszerű parasztlány volt, aki szerelmi viszonyba keveredett a helyi jegyzővel, Ser Pieroval. Így a megszületett kisfiú a törvénytelen gyermekek életét élte, aminek egyik következménye az volt, hogy kisgyermekként iskolai képzésben nem vehetett részt. Ennek ellenére vagy épp ezért későbbi géniusza nem lett korlátok közé szorítva és szabadon szárnyalhatott.

Szülőhelye és gyermekkorának színhelye a Vinci mellett lévő Anchiano ma kedvelt turista célpont, ami a festői környezetnek és a színvonalas tárlatnak is betudható. Itt láthatjuk Leonardo eredeti kézírását és modern eszközökkel mutatják be műveinek lényegét.

A közeli Vinci városában található a Leonardo Múzeum, ahol sok-sok találmány modellje ki van állítva és az idegenvezető működés közben is bemutatja a szerkezeteket. Nagyon érdekes adalék Leonardo da Vinci személyiségéhez: sok esetben alkotásait megrendelésre készítette és volt olyan, hogy ez humánus elveivel összeegyeztethetetlennek bizonyult. Így a „fel is fedezem és nem is” elvét követve megalkotta a géppuska prototípusát, de szándékosan úgy, hogy egy rejtett hibát helyezett el benne. Tehát az alkotást ténylegesen soha nem tudták használni, viszont a megbízást teljesítette…

Ahogy a múzeum termeit járjuk, kis túlzással átitatva felötlik bennünk a kérdés: van olyan, amit nem Leonardo da Vinci alkotott, tervezett vagy fedezett fel?  Hiszen az egyik vitrinben olyan gyakorlatias találmányokra is figyelmesek lehetünk, mint az úszógumi, békatalp és a búvárruha. Sajnos a múzeumban nem lehet fotózni, így csak egyetlen, fondorlatosan elkészített képet tudunk szemléltetésképpen bemutatni.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

A törökök kivételesen szelíd vívmánya

Firenze utcáit járva figyelmesek lettünk egy kis üzletre, ahol egyedi és csodaszép papír- és írószereket kínáltak. Az üzletbe betérve pezsgő, inspiráló nemzetközi forgatagban találtuk magunkat. Hiszen Olaszországban egy japán hölgy mutatta be, a törökök által kitalált díszes papírkészítési technikát a lelkes magyar turistáknak.

A technika, az 1600-as évekből az Oszmán-birodalomból ered, és elsősorban a könyvek borítóinak díszítésére szolgált. Kétféle eljárás létezik. Az egyik, amelyhez pusztán víz és festék szükséges, a másikhoz pedig tapétaragasztót használnak.

A varázslat a két részes kisfilmben megtekinthető ITT.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

0 Tovább

Az olaszok mascarponéval támadnak

A tiramisun túl is van élet! A mascarpone számtalan más finomság alapanyag is lehet, semleges sótlan íze miatt. Nemcsak desszertekhez használható, kiváló például tésztaételekhez is.

Az olaszok büszkesége, tehéntejből készített sajt, amely valójában nem is sajt, csak így vált ismertté a köztudatban. A lefölözött tej föléből készítik baktériumkultúra hozzáadásával, tehát a mascarpone inkább sűrű tejszínnek tekinthető. Zsírtartalma 70% is lehet, Dél-Olaszországban gyakran – hasonlóan a mozzarellához - bivalytejből készítik.

 

Almás pite mascarponéval

Hozzávalók:

3 db alma

2 tojás

fél csésze cukor

1 vaníliacukor

1 csipet só

1 csésze tej

13 dkg mascarpone

5 dkg vaj

1 csésze liszt

1 csipet sütőpor

fahéj, ízlés szerint

Elkészítése: A meghámozott és vékony szeletekre vágott almát alaposan kivajazott tűzálló edénybe tesszük, megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral (a cukor elhagyható, főleg, ha édes az alma). Ideális a kerek forma.

Közben a tojásokat, a sót a cukor felével a robotgépben habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a mascarponét, tejet és a felolvasztott vajat. Ezt követően a liszttel már összekevert sütőport folyamatosan a masszánkhoz adagoljuk. Majd ezt egyenletesen - az almával kibélelt formánkba - öntjük. Lassan, 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tudta, hogy a mascarpone név onnan származik, hogy a lombardiai Mascherpa család gazdaságában állították elő először, innen indult világhódító útjára.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg: Vilagszep.hu Facebook oldala

 

2 Tovább

Toszkána, a depressziógyilkos

Nyugalom, béke, harmónia. Vágyott és elérhető célok. Irány Toszkána!

A képek láttán értjük, miért az egyik legszebb helynek kikiáltott vidék a toszkánok földje.

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Az Entek támadása

A toszkán táj jellegzetes és csodaszép képéhez elengedhetetlen az olajfák látványa. A csavart, göcsörtös, hajlott, zömök testű ősfa, akár 18-20 m méter magasra is megnő. Szerteágazó ágai felfelé csavarodnak, kékeszöld levelei ezüstösen csillognak.

Igazi túlélő! Ha a fa belseje elpusztul, akkor a tő új hajtásokat hoz.  Az olajfa nagyon lassan növekszik, a talajra nem igényes, viszont a napsütést elengedhetetlen a számára. A nedvességet egyáltalán nem kedveli, a szellős vidéket viszont igen.

25 évvel ezelőtt Toszkánában az olajfák nagy része megfagyott, de szívósságuknak köszönhetően mégis új életre keltek. Az eltelt időszak óta már kiheverték a nagy csapást.

Az olaszok egyik nemzeti kincse az olajfa és a terméséből nyert olívaolaj. Gyakorlatilag mindenhez és mindenkor fogyasztják. Az igazán jó minőségű extra szűz olívaolaj drága, 1 liter ára 5000 Ft felett van. Az extra szűz olívaolajat nem teszik ki hőhatásnak, hidegen sajtolják és minden vegyi anyagtól és adalékanyagtól mentes.

Tudta, hogy az olajfák akár 1500-2000 évig is élnek és teremnek?

Csatlakozzon hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán! Plusz videók, információk, fontos tippek, kisfilmek és érdekességek várják az olvasókat, amelyek csak itt találhatóak meg – Vilagszep.hu Facebook oldala

0 Tovább

Döbbenet, itt állt meg a láva!

Helyszín: Szicília, az Etnánál

Az ókori görögök idejében Szicília egy erdőségekkel tarkított, gazdag növényvilággal rendelkező sziget volt. Később a római uralom alatt született az ötlet, hogy Szicília legyen búzatermő vidék. Ennek érdekében kivágták a fákat, de azzal nem számoltak, hogy ez súlyos eróziós folyamatot indít el. Ez az oka, hogy Szicília földközi-tengeri mércével mérve kopárabbnak tűnhet a többi társánál.

Az Etna igyekszik kárpótolni a természetet, teszi a dolgát a keleti partvidéken, hisz kitörései nyomán termékeny talaj jön létre, ezzel ellensúlyozva az ember által elkövetett balgaságokat. Igaz a láva termőtalajjá válásához 200-250 év szükséges.

Idegenvezető segítségével mertünk csak vállalkozni az Etnával való találkozásra. Roppant nehezen megközelíthető szakaszokkal tarkított utunk volt, így javasoljuk, ha van rá mód, a terepjáró használatát.

A találékony helyiek az Etna felé vezető utak mentén szelídgesztenyefa szigeteket ültettek. 10-15 facsemete kerül egy csoportba, majd kifejlett korukban ritkítják őket. Október végén és november elején sorokban állnak az autók az utak mentén és a szicíliaiak a tökélyre fejlesztett, kedvelt „népi játékukat”, a szelídgesztenye gyűjtést végzik.

Döbbenet itt állt meg a láva! Az út egyszer csak véget ért és egy lávafalba ütköztünk. A környező fák perzseltsége mutatta az egykori fák, bokrok tragédiáját.

Ott jártunkkor is füstölgött az Etna, bennünket ez nyugtalansággal töltött el, a helyiek pedig csak legyintettek egyet, hisz sok ilyet láttak már.

A helyiek névadása szerint a képen a lávagyűjtő-völgyet láthatjuk. Ez az Etna egykor krátere, ami felrobbant. A robbanással több, mint 1 km mély kráter keletkezett egy pillanat alatt. Így alakult ki az ún. kaldera domb, napjainkra a sorozatos kitörések lassan fel-feltöltötték.

Ez az a pont, ameddig egy mezei turista elmehet, az 1923-as láva állított meg bennünket.

Tudta, hogy: az Etna Európa legmagasabb vulkánja, a maga 3329 méterével, ami a változik a vulkáni aktivitás függvényében. Szicília – a Földközi-tenger legnagyobb szigetének - keleti részén fekszik.

Az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, de mégsem halálos híréről nevezetes. Inkább lassan mozgó lávafolyamok, magas lávaszökőkutak jellemzik, nem pedig a robbanásszerű, mindent elsöprő kitörések.

Szerencsére, hiszen az Etna lábánál sok település fekszik (Messina, Catania, Taormina), melynek fő oka, hogy a vulkáni működés következtében termékennyé vált talaj a szőlő-, bor- és gyümölcstermesztésre kiválóan alkalmas.

Csatlakozz hozzánk a Vilagszep.hu Facebook oldalán, hiszen sok plusz információ, fontos tipp és érdekesség vár rád – Vilagszep.hu Facebook oldala

4 Tovább

Világszép

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Utolsó kommentek